Harmony Center is een eco centrum in Hongarije dat is opgericht door Marco en Maria de Wit. Tien jaar geleden kochten zij een huis in Hongarije met een stukje grond om er met hun drie kinderen de vakanties door te brengen. Dat beviel zo goed dat het steeds moeilijker werd om weer terug te keren naar Nederland. Hun wens om natuurlijker te gaan leven en meer zelfvoorzienend te worden werd sterker en daarom besloten zij zes jaar geleden om permanent in Hongarije te gaan wonen.

 

Harmony Center ligt in het dorpje Abaliget in het bosrijke gebied van het Mecsekgebergte in het zuiden van Hongarije op ongeveer 3 uur rijden van de luchthaven in Budapest en zo’n 20 km ten noordwesten van Pécs; de op vier na grootste stad van Hongarije.

Halverwege 2016 leerde ik Harmony Center kennen via Facebook. Eén van mijn contactpersonen plaatste een bericht over het boek de ‘Wilde Zomer’  dat net was uitgekomen
en is geschreven door Maria. De vrolijke voorkant van het boek sprak me meteen aan en ik besloot om het te bestellen. Het is een heel leuk en inspirerend boek vol voedings-, schoonmaak- en verzorgingsrecepten met wilde kruiden uit de natuur. De recepten zijn eenvoudig te maken en de ingrediënten zijn niet moeilijk te vinden.

Als natuurdiëtist en orthomoleculair therapeut vind ik het belangrijk om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten en ook op te letten wat voor verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen je in huis haalt. Veel van deze producten/middelen hebben chemische ingrediënten en veel mensen beseffen niet wat daarvan de negatieve invloed is op hun gezondheid.

Zelf ben ik al enige tijd overgestapt op natuurlijke verzorgingsproducten van merken als Weleda, Dr. Hauschka, Urtekram enz. Als schoonmaakmiddel ben ik groene zeep, azijn en soda gaan gebruiken. Dit zijn de middelen die onze voorouders ook gebruikten. Vaak zijn deze simpele, natuurlijke oplossingen een stuk goedkoper en milieuvriendelijker en zachter voor de handen dan het gebruik van moderne schoonmaakmiddelen.

Op een gegeven moment ben ik nog een stap verder gegaan door mijn verzorgingsproducten (zeep, tandpasta, shampoo enz.) zelf te gaan maken. Om inspiratie op te doen, volgde ik een basiscursus ‘Make your own Naturel Skincare’ bij Magical Naturels (Zwaag). Dit smaakte naar meer en ik schreef me in voor de vervolgcursussen. Tevens volgde ik  een cursus zeep maken bij de Zeepwerf (Utrecht). Ik merkte dat ik er blij van werd om zelf mijn producten te maken. Naast dat het ontspannend werkt is het ook heel erg leuk om te experimenteren met de geuren en geneeskrachtige werking van etherische oliën, verse en gedroogde kruiden. Hiermee kun je je verzorgingsproducten een heel persoonlijk tintje geven, afhanke-lijk van waar je op dat moment behoefte aan hebt. Ieder kruid of olie heeft immers zijn eigen specifieke werking op het lichaam. De wondere wereld van geneeskrachtige kruiden ging nog verder voor me open. Dat zorgde ervoor dat ik heel anders naar de natuur ging kijken.

Nadat ik het zomerboek van Maria had besteld, schreef ik me in voor haar blogs waarin ze altijd leuke ideeën en recepten deelt. Vlak voor de herfst kwam haar tweede boek uit: de ‘Wilde Herfst’. Ik kon het niet laten om deze ook te bestellen. Het was mogelijk om er een ‘herfstpakket’ bij te bestellen waarin een aantal ingrediënten van de recepten uit het boek zaten. Super praktisch, omdat je er zo direct mee aan de slag kon.

Op de website van Harmony Center las ik dat er drie keer per jaar (in april, juni en oktober) een praktijkweek ‘Natuurlijk Leven’ wordt georganiseerd. Dat leek me geweldig om te doen. Kort daarop volgde er een prijsvraag waarmee je een praktijkweek in oktober kon winnen. Helaas werd ik niet de gelukkige winnaar, daarom besloot ik om in 2017 mezelf zo’n praktijkweek cadeau te doen.

In januari 2017 ontving ik een email met een vroegboekkorting. Dat was voor mij ‘het moment’ om te boeken voor de praktijkweek in april.  Een leuke bijkomstigheid en enorme meevaller was dat de vlucht voor me betaald werd door Harmony Center, omdat ik mee had gedaan aan de prijsvraag.

Inmiddels ben ik alweer meer dan een week terug van deze leuke en leerzame week. Samen met 5 andere vrouwen heb ik overnacht in het guesthouse dat grenst aan het huis van Marco en Maria. Op de eerste dag konden we laten weten wat we van de week verwachtten. Waren er specifieke wensen dan kon hier rekening mee worden gehouden.

Het programma was zeer afwisselend. We gingen bijv. het bos in om ‘wilde kruiden’ te plukken (zoals daslook, kleefkruid, brandnetel, hop, zevenblad enz.). Ik noem het inmiddels geen onkruid meer, omdat  dit een foute benaming is voor eetbare kruiden die overal in het wild groeien en stuk voor stuk een geneeskrachtige werking hebben. Later verwerkten we de geplukte kruiden op allerlei verschillende manieren in ons eten en drinken of we maakten er een tinctuur, crème of zalf van. Verder leerden we wat permacultuur is, hoe je spullen kunt hergebruiken en hoe je o.a. bouillon, kruidenzout, kruidenboter, kruideninfusies, zeep, (af)wasmiddel, lippenbalsem, schoonmaakmiddel, deodorant, shampoo enz. maakt.

Kees, de oudste zoon van Marco en Maria, die ontzettend goed is in mandenvlechten, heeft ons geleerd hoe je een mand kunt vlechten met wilgentakken. Een hele bijzondere ervaring. Ondanks dat mijn mandje door diverse gaatjes in de bodem meer op een vergiet lijkt en zo scheef staat als de toren van Pisa, ben ik er apetrots op. Het is wel duidelijk dat mandenvlechten een echte ambacht is. Om een mand te vlechten heb je niet veel gereedschap nodig, maar de techniek is een kunst op zich en het maken van een mand is heel tijdrovend. Door het zelf een keer te doen, krijg je heel veel respect voor mandenvlechters en begrijp je niet hoe het mogelijk is dat sommige manden zo goedkoop worden aangeboden.

Tijdens ons verblijf ontfermde Marco zich over het ontbijt, de lunch en de tussendoortjes tijdens ons verblijf. Dat deed hij met veel enthousiasme; koken is duidelijk een passie van hem. Hij maakte de heerlijkste gerechten met gezonde en verse producten. Iedere dag zorgde hij bij het ontbijt voor een zelfgebakken zuurdesembrood dat meestal nog warm was. Echt genieten! ‘s-avonds zorgden we zelf voor ons eten. Hiervoor konden we verse producten uit de voorraadkelder pakken. Gezamenlijk maakten we hier een lekkere maaltijd van. Het was iedere keer weer een verrassing wat er op tafel kwam. Alles was even lekker en de recepten werden steeds gedeeld.

Wanneer je met 5 onbekende vrouwen op reis gaat is het altijd afwachten of er een klik is. Natuurlijk scheelt het wanneer je allemaal ergens heen gaat met hetzelfde doel, maar toch is het dan nog altijd afwachten hoe het zal verlopen. Als groep ontmoette we elkaar voor het eerst op de luchthaven van Eindhoven waar we voor vertrek nog wat gedronken hebben. Het klikte en voelde meteen goed. Aan het einde van de week trokken we de conclusie dat we allemaal terug konden kijken op een gezellige, bijzondere week waarin onze vrouwenenergie duidelijk voelbaar is geweest.

Ik kan deze praktijkweek iedereen aanraden. Het is heerlijk om een week weg te zijn van huis en je helemaal onder te kunnen dompelen in de natuur, lekker en gezond te eten, te leren wat voor mooie dingen de natuur ons te bieden heeft en hoe je daar op een respectvolle manier mee om kunt gaan. Het is prettig dat je ook tools en handvatten krijgt hoe je alles wat je leert op een zo’n praktisch mogelijke manier in je leven toe kunt passen. Je komt als herboren thuis met heel veel energie en inspiratie en de stap om daarna zelf aan de slag te gaan met het plukken van kruiden en het maken van allerlei producten wordt een stuk kleiner. Het is daarna alleen nog maar een kwestie van durven en het dan ook echt te doen.

Wil je meer informatie over deze praktijkweek of andere cursussen die door Harmony Center aangeboden worden, neem dan een kijkje op hun website www.harmonycenter.nl

Marco en Maria, bedankt voor deze mooie en leerzame week!

Monique van Iwaarde