Het Energie Herstelplan

Het Energie Herstelplan: energie door geneeskrachtige voeding

Veel gezondheidsklachten worden tegenwoordig veroorzaakt door een onbalans in de vertering, leverontgifting en (bij)nieren.

Het Energieherstelplan is een systeembiologische benadering van gezondheidsproblemen met accent op deze drie regelsystemen: het maagdarmstelsel (verteringsenergie), de lever (leverenergie) en de (bij)nieren (reserve-energie).

Deze regelsystemen werken op verschillende niveaus samen en beïnvloeden elkaar. Het gaat niet alleen om de functie van de afzonderlijke systemen, maar vooral ook om de dynamische interactie tussen al deze onderdelen.

Energieherstel

Moeheid, vage klachten en uitputting zijn klachten die steeds vaker voorkomen. Energie is het sleutelwoord van deze tijd. Hebben we genoeg energie om de dag door te komen en het liefst zonder klachten of belemmeringen? Iedereen is wel eens moe, maar na een nachtje slapen wat ontspanning of lichaamsbeweging is de accu meestal weer opgeladen. Als moeheid langdurig aanhoudt en er geen medische verklaring te vinden is, kan voeding een grote rol spelen in het energieherstel.

Voeding

Energie krijgen door geneeskrachtige voeding, dat is waar het Energie Herstelplan om draait. Natuurdiëtisten Marijke de Waal Malefijt en Tanja Visser schreven er het bovenstaande boek over. De inhoud is grotendeels geïnspireerd op de oosterse geneeskunde, vertaald naar een westers 8-stappenplan voor energieherstel. Het Energie Herstelplan is daarnaast gebaseerd op jarenlange positieve voedingservaring met hun cliënten. Het gezondheidsmodel bevat veel informatie over hoe voeding wordt ingezet als geneeskrachtige bron.

Het belang van de lever

Lang voordat je vermoeidheidsklachten krijgt, geeft het lichaam al subtiele signalen af in de vorm van diverse (vage) klachten. De lever heeft met zijn anderhalve kilo en meer dan 1.400 functies invloed op vele processen in het lichaam. De lever speelt daarom een grote rol bij veel gezondheidsproblemen die gepaard gaan met vermoeidheid. Denk aan gewrichtsklachten, hoofdpijn of migraine, hormoonklachten (zoals menstruatie- en overgangsklachten), huidklachten, diverse maag- en darmziekten en spierpijn. Een lever die uit balans is, kan zorgen voor een breed scala aan klachten. Als het gaat om chronische klachten is de lever eigenlijk altijd betrokken. Hoe kom je erachter of je lever in balans is? Naast de vaak bekende reguliere onderzoeksmogelijkheden, zijn er ook verschillende andere manieren om de conditie van je lever vast te stellen.

Balans

Om voldoende energie te hebben, moeten volgens het Energie Herstelplan een aantal dingen in balans zijn. Hierbij gaat het om de lichaamsconstitutie, de energiedriehoek en de rol van de lever.

  1. De lichaamsconstitutie is het geheel van lichamelijke en geestelijke eigenschappen die al bij de geboorte aanwezig zijn. Deze aanleg is strikt persoonlijk en wordt ook gebruikt als eventueel een persoonlijk voedingsplan wordt opgesteld.
  2. De energiedriehoek bestaat uit de lever (de ontgiftingsfabriek), de spijsvertering (het spijsverteringskanaal van mond tot kont) en de (bij)nieren (de accu). De lever en de spijsvertering halen energie uit (gezonde) voeding. De reserve-energie zit opgeslagen in de (bij)nieren. Is één van deze systemen verzwakt, dan heb je minder energie.
  3. De lever is het belangrijkste orgaan voor energieherstel. Door het raadplegen van een specifieke klachtenlijst kun je bepalen hoe het gesteld is met de drie leverenergieën (of patronen) die bepalen hoe je je voelt. Door deze patronen te herkennen, is het gemakkelijker een effectieve aanpak te vinden om klachten te verminderen.

Het Energie Herstelplan is een zelfzorgboek om een persoonlijk dieet samen te stellen welke past bij jouw persoonlijke constitutie, je klachtenbeeld en je leefomstandigheden. In het boek staan ook lekkere en gezonde recepten naar het concept van de energiedriehoek en informatie over zelf-test mogelijkheden via bloed, urine en ontlasting.

Er bestaan drie constitutietypen; het lucht-ether type (vata), het vuurtype (pitta) en aarde-water type (kapha). Wil je nagaan wat jouw lichaamsconstitutie is of welke op dit moment het meest naar voren springt, doe dan de test via de onderstaande website:

http://www.gottswaal.nl/level2.php?id=73&page=52&groep=const

Door middel van de juiste voeding is je constitutie te versterken.

Hulp bij een persoonlijk dieetontwerp

Vind je het ondanks alle informatie toch moeilijk een persoonlijk dieet voor jezelf op te stellen, dan help ik je hier graag bij.