Voedselallergieën en voedselintoleranties

Er wordt vaak gesproken over een voedselallergie wanneer iemand een reactie heeft op een voedingsmiddel. Dit schept veel verwarring. Het zou beter zijn om te spreken over voedselovergevoeligheid. Hierin kun je twee types onderscheiden; de allergische voedselovergevoeligheid en de niet-allergische voedselovergevoeligheid (zoals enzymtekort, histamine en tyramine overgevoeligheid).

Wanneer u last heeft van een allergische voedselovergevoeligheid dan is dit meestal vrij duidelijk. Bijv. u bent allergisch voor aardbeien, u eet een aardbei en krijgt daarna een duidelijke en vaak extreme reactie die direct of zeer kort na blootstelling tot uiting komt. Het immuunsysteem maakt hierbij specifieke IgE-antilichamen aan waardoor het ook wel een klassieke IgE voedselallergie (type 1) wordt genoemd. Bij dit type allergie weet de persoon vaak zelf al voor welk voedingsmiddel(en) hij/zij allergisch is. Een IgE test kan eventueel uitgevoerd worden ter bevestiging.

De niet-allergische voedselovergevoeligheid zijn lastiger om te identificeren, omdat ze heel lang onopgemerkt kunnen blijven. Het kan namelijk wel 72 uur duren voordat er een reactie volgt. Tegen die tijd heeft u al heel veel andere voedingsmiddelen gegeten waardoor het bijna onmogelijk wordt om te achterhalen welk voedingsmiddel de trigger is geweest. Bij deze reactie worden er door het immuunsysteem IgG-antilichamen geproduceerd die kunnen leiden tot ontstekingsprocessen in het lichaam. Hierdoor wordt het ook vaak een IgG voedselallergie (type 3) genoemd.

De symptomen die kunnen optreden zijn bijv.:

Maag- en darmklachten bijv. een opgeblazen gevoel, constipatie, de ziekte van Crohn, diarree, PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) en misselijkheid.

Chronische aandoeningen bijv. hoofdpijn en migraine

Overgewicht bijv. chronische gewichtsproblemen en obesitas

Huidproblemen bijv. eczeem, andere eczeemachtige huidproblemen en psoriasis

Een ImuPro test is een snelle manier om te helpen bij het identificeren en elimineren van het verdachte voedingsmiddel. Er zijn verschillende ImuPro testen die via mij aangevraagd kunnen. Het verschil zit in het aantal geteste voedingsmiddelen en de prijs.

Wanneer de testresultaten bekend zijn dan is het van belang om een eliminatiedieet toe te passen.
Deze bestaat uit 3 fases:

De eliminatiefase:

De voedingsmiddel(en) met de verhoogde waarden aan IgG-antilichamen dienen in deze fase vermeden te worden waardoor het ontstekingsproces in het lichaam kan stoppen. De resterende voedingsmiddelen kunnen gewoon gegeten worden mits hier voldoende in geroteerd wordt.

De provocatiefase:

Na de elimentatiefase volgt de provocatiefase waarin de voedingsmiddelen een voor een weer geïntroduceerd worden. Dit gebeurt met een voedingsmiddel tegelijk met steeds een aantal dagen ertussen. Tijdens deze fase moet er opgelet worden of er niet weer een reactie volgt. Wanneer dit gebeurt dan is duidelijk dat dit het voedingsmiddel is dat het immuunsysteem ‘triggert’. Het moet dan opnieuw weggelaten worden. 

De stabilisatiefase:

Na de provocatiefase volgt de stabilisatiefase. Tijdens deze fase worden de voedingsmiddelen die triggeren een jaar lang vermeden worden, zodat de IgG-antilichamen kunnen afnemen en het lichaam de tijd heeft om zich te herstellen. Daarna kan er opnieuw een provocatiefase gestart worden. Het is mogelijk dat er bij een aantal voedingsmiddelen steeds opnieuw een reactie volgt wat zou kunnen betekenen dat deze voedingsmiddelen voor altijd vermeden dienen te worden.

Wilt u meer informatie over de testmogelijkheden of heeft u hulp nodig bij het eliminatiedieet dan u contact met mij opnemen.