Even voorstellen

Monique van IwaardeMijn naam is Monique van Iwaarde en ik woon in Beekbergen. Na jarenlang in diverse functies in de zakenreiswereld en de luchtvaart te hebben gewerkt, besloot ik in 2010 om mijn carrière om te gooien. Ik ben Voeding en Diëtetiek gaan studeren aan de Haagse Hogeschool. In juli 2014 ben ik daarin afgestudeerd. Vervolgens heb ik een opleiding gevolgd voor orthomoleculair therapeut volgens de kPNI (klinisch Psycho-Neuro-Immunologie) bij Natura Health Foundation in Numansdorp.

Mijn interesse in voeding en gezondheid is al vroeg begonnen. Op mijn 24e kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. De meeste mensen genezen hiervan, maar ik kwam maar niet van mijn vermoeidheidsklachten af. Deze waren zeer hardnekkig en ik kreeg er nog allerlei andere vage klachten bij. Aangezien de internist niets kon vinden, ben ik verder gaan zoeken om van mijn vermoeidheid en andere klachten af te komen.

Ik kwam bij een natuurarts/diëtist terecht. Zij deed een aantal onderzoeken waaruit naar voren kwam dat ik een ernstige candida infectie had. Ik kreeg een dieet en diverse voedingssupplementen voorgeschreven. Het duurde even, maar na verloop van tijd ging ik me beter voelen. Ik mocht daardoor steeds meer voedingsmiddelen herintroduceren. Ik merkte dat mijn smaak veranderd was. Ik vond veel dingen vreselijk zoet en lustte niets meer wat uit een potje, pakje of zakje kwam. Ik kocht alles vers en maakte zoveel mogelijk zelf.

Ik werd me bewust wat gezonde voeding is, wat een rommel de voedingsindustrie in onze voedingsmiddelen stopt en wat de invloed daarvan is op onze gezondheid. Koken en gezonde voeding zijn een grote passie van me geworden.

KP logoDiëtist is een wettelijk beschermde titel. Alleen na voltooiing van de 4-jarige HBO opleiding Voeding & Diëtetiek mag deze titel gebruikt worden. Om de kwaliteit te waarborgen en mijn kennis te verbreden en te verdiepen volg ik regelmatig lezingen, workshops, seminars en nascholingen en sta ik ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Ervaring

Villa Ticca in Quito en Peguche in Ecuador
Tijdens mijn opleiding heb ik ervaring opgedaan in zowel binnen- als buitenland. Van augustus 2012 tot februari 2013 heb ik een half jaar stage gelopen bij Villa Ticca in Ecuador. Dit is een kinderdagverblijf met een vestiging in de hoofdstad Quito en Peguche (indianendorp). Dagelijks worden hier meer dan 100 kansarme kinderen opgevangen. Voor beide vestigingen heb ik weekmenu’s gemaakt en workshops gegeven over diverse onderwerpen, zoals gezonde voeding, suiker en tandbederf, hygiëne e.d., aan zowel de leerkrachten als aan de ouders.

Meer dan de helft van de bevolking in Ecuador leeft onder de armoedegrens. Veel kinderen zijn chronisch ondervoed. Het was een enorme uitdaging om de ouders bruikbare adviezen te geven, terwijl ze vaak maar een paar dollars per week aan voeding te besteden hadden voor het hele gezin. Mijn tijd in Ecuador is voor mij een waardevolle ervaring geweest.

Praktijk Gottswaal/Natuur Diëtisten Nederland (NDN) in Zuid Scharwoude
In 2014 heb ik stage gelopen bij Marijke de Waal Malefijt van natuurgeneeskundige Praktijk Gottswaal in Zuid Scharwoude. Marijke is bekend als oprichtster van het collectief Natuur Diëtisten Nederland en als schrijfster van vele boeken. Ik heb bij haar geleerd gezondheidsklachten vanuit drie energiesystemen te benaderen, namelijk die van de lever (de ontgiftingsfabriek van het lichaam), de bijnieren (de accu/reserve-energie) en het maagdarmkanaal (de spijsvertering). Deze drie systemen raken uit balans, zodra er gezondheidsproblemen ontstaan. De balans kan weer hersteld worden door voeding als medicijn te gebruiken en te vertrouwen op het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

De cliënten in haar praktijk hebben een breed scala aan gezondheidsproblemen en komen zowel uit Nederland als uit het buitenland. De meeste hebben al veel kennis opgedaan door haar boeken te lezen en vaak al verschillende dingen geprobeerd om hun gezondheid te verbeteren. Bij haar heb ik geleerd om de uitslagen te interpreteren van verschillende laboratorium onderzoeken (bloed, speeksel, ontlasting, haaranalyse, vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren) aan de hand van de referentiewaarden die hiervoor gelden en deze vervolgens naar de cliënt toe te vertalen in een advies. Ik heb geleerd om persoonlijke dieetontwerpen te ontwerpen (in diverse stijlen) waarbij rekening moet worden gehouden met bijv. allergieën, voedselintoleranties, spijsverteringsproblemen, bereidingswijze, voedselcombinaties enz. Levert het dieet niet voldoende voedingsstoffen op dan kunnen er voedingssupplementen geadviseerd worden waarbij er gekeken wordt naar de ingrediënten en de synergie die deze kunnen hebben met andere medicijnen. Tot slot heb ik artikelen geschreven voor de website www.natuurdietisten.nl. Dit doe ik nog steeds; sinds 2014 maak ik deel uit van het redactieteam.

Neem contact op

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem even contact met mij op.

Neem contact op