Even voorstellen

Monique van IwaardeMijn naam is Monique van Iwaarde en ik woon in Beekbergen. Na jarenlang in allerlei functies in de zakenreiswereld te hebben gewerkt, heb ik in 2010 besloten om mijn carrière om te gooien. Ik ben Voeding & Diëtetiek gaan studeren aan de Haagse Hogeschool en in juli 2014 ben ik daarin afgestudeerd. Vervolgens heb ik een opleiding gevolgd voor orthomoleculair therapeut volgens de kPNI (klinisch Psycho-Neuro-Immunologie).

Mijn interesse in voeding is al vroeg begonnen. Op mijn 24e kreeg ik de ziekte van Pfeiffer. De meeste mensen genezen hiervan, maar ik kwam maar niet van mijn vermoeidheidsklachten af. Deze waren te hardnekkig en ik kreeg er nog allerlei andere vage klachten bij. De internist kon niets vinden en beweerde dat ik in orde was. Dat voelde echter helemaal niet zo. Daarom ben ik verder gaan zoeken naar een manier om van mijn vermoeidheid en andere klachten af te komen.

Uiteindelijk kwam ik bij een natuurarts/diëtist terecht. Zij deed een aantal onderzoeken waaruit naar voren kwam dat ik een ernstige candida infectie had. Ik kreeg een dieet en een aantal voedingssupplementen voorgeschreven. Ondanks dat ik het gevoel had dat het dieet helemaal niet hielp, begon ik me toch beter te voelen. Ik kreeg veel meer energie en mocht na verloop van tijd steeds meer voedingsmiddelen herintroduceren. Ik merkte echter dat mijn smaak veranderd was. Ik vond veel dingen te zoet en lustte niets meer uit potjes, pakjes en zakjes. Ik kocht alles vers en maakte zoveel mogelijk zelf.

Ik werd me bewust wat gezonde voeding eigenlijk is, wat een rommel de voedingsindustrie in onze voedingsmiddelen stopt en wat hiervan de invloed is op onze gezondheid. Koken en voeding in combinatie met gezondheid zijn vanaf die tijd een grote passie van me geworden.

Opleiding en cursussen

De volgende opleidingen en cursussen heb ik succesvol afgerond met een diploma/certificaat:

 • Orthomoleculair Therapeute volgens de kPNI / 2016 (Natura Foundation/Numansdorp);
 • N.L.P. Practitioner / 2015 (De Zonnevlecht/Budel);
 • HBO Voeding en Diëtetiek / 2014 (De Haagse Hogeschool/Den Haag);
 • Het PaleoPrincipe / 2013 (Ortho Linea/Zoetermeer);
 • Medische Terminologie / 2010 (Instituut Schoevers/Arnhem).

KP_logo_smallDiëtist is een wettelijk beschermde titel. Alleen na voltooiing van de 4-jarige HBO opleiding Voeding & Diëtetiek mag deze titel gebruikt worden. Om de kwaliteit te waarborgen en mijn kennis te verbreden en te verdiepen volg ik regelmatig lezingen, workshops, seminars en nascholingen en sta ik ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

De lezingen, workshops en seminars die ik gevolgd heb zijn:

 • Therapeutische Microbiologie / april 2017 (RP Academy);
 • Masterclass Neurotransmitters / maart 2017 (CellCare Academy);
 • Spijsverteringsproblemen: de impact op onze gezondheid / maart 2017 (Bonusan);
 • Chronisch medicijngebruik, de impact op darmen en lever / september 2016 (Folia Orthica);
 • Verdiepingsdag Neurologische ziektebeelden / mei 2016 (CellCare Academy);
 • Metabool Syndroom, wanneer vetweefsel begint te domineren / april 2016 (Bonusan);
 • Onvindbare ontstekingen, de ware aanpak van fibromyalgie / maart 2016 (Bonusan);
 • Natuurlijk vrij van pijn / oktober 2015 (Bonusan);
 • Hoe een optimale communicatie tussen cliënt en behandelaar kan leiden tot een effectieve behandeling en begeleiding / september 2015 (Energetica Natura);
 • Behandeling en begeleiding van cliënten vanuit het Enneagram principe / september 2015 (Energetica Natura);
 • Hypothalamus/Hypofyse en Schildklier (HPT-as) terug in balans brengen / juni 2014 (Energetica Natura);
 • Beter één parasiet in de hand….dan tien in de buik / september 2014 (Energetica Natura);
 • FoodAppicious / juni 2013 (HealthD);
 • Probiotica op niveau / april 2012 (Folia Orthica);
 • De nieuwste wetenschappelijke inzichten over kanker / april 2012 (Universiteit Wageningen);
 • Nooit meer op dieet, training voor professionals / maart 2012 (Nooitmeeropdieet.nl);
 • Voeding voor het brein, van navelstreng tot darmkanaal / september 2011 (Folia Orthica);
 • Food / februari 2011 (Meijke van Herwijnen);
 • Het energieherstelplan / 2011 (Marijke de Waal Malefijt Natuurgeneeskundige praktijk Gottswaal);
 • Nieuwe inzichten over zuivel(nutriënten) en onze gezondheid / november 2010 (Nederlandse Zuivel Organisatie NZO).

Ervaring

Villa Ticca in Quito en Peguche in Ecuador
Tijdens mijn opleiding heb ik ervaring opgedaan in zowel binnen- als buitenland. Van augustus 2012 tot februari 2013 heb ik een half jaar stage gelopen bij Villa Ticca in Ecuador. Dit is een kinderdagverblijf met een vestiging in de hoofdstad Quito en Peguche (indianendorp). Dagelijks worden hier meer dan 100 kansarme kinderen opgevangen. Voor beide vestigingen heb ik weekmenu’s gemaakt en workshops gegeven over diverse onderwerpen, zoals gezonde voeding, suiker en tandbederf, hygiëne e.d., aan zowel de leerkrachten als aan de ouders.

Meer dan de helft van de bevolking in Ecuador leeft onder de armoedegrens. Veel kinderen zijn chronisch ondervoed. Het was een enorme uitdaging om de ouders bruikbare adviezen te geven, terwijl ze vaak maar een paar dollars per week aan voeding te besteden hadden voor het hele gezin. Mijn tijd in Ecuador is voor mij een waardevolle ervaring geweest.

Praktijk Gottswaal/Natuur Diëtisten Nederland (NDN) in Zuid Scharwoude
In 2014 heb ik stage gelopen bij Marijke de Waal Malefijt van natuurgeneeskundige Praktijk Gottswaal in Zuid Scharwoude. Marijke is bekend als oprichtster van het collectief Natuur Diëtisten Nederland en als schrijfster van vele boeken. Ik heb bij haar geleerd gezondheidsklachten vanuit drie energiesystemen te benaderen, namelijk die van de lever (de ontgiftingsfabriek van het lichaam), de bijnieren (de accu/reserve-energie) en het maagdarmkanaal (de spijsvertering). Deze drie systemen raken uit balans, zodra er gezondheidsproblemen ontstaan. De balans kan weer hersteld worden door voeding als medicijn te gebruiken en te vertrouwen op het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

De cliënten in haar praktijk hebben een breed scala aan gezondheidsproblemen en komen zowel uit Nederland als uit het buitenland. De meeste hebben al veel kennis opgedaan door haar boeken te lezen en vaak al verschillende dingen geprobeerd om hun gezondheid te verbeteren. Bij haar heb ik geleerd om de uitslagen te interpreteren van verschillende laboratorium onderzoeken (bloed, speeksel, ontlasting, haaranalyse, vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren) aan de hand van de referentiewaarden die hiervoor gelden en deze vervolgens naar de cliënt toe te vertalen in een advies. Ik heb geleerd om persoonlijke dieetontwerpen te ontwerpen (in diverse stijlen) waarbij rekening moet worden gehouden met bijv. allergieën, voedselintoleranties, spijsverteringsproblemen, bereidingswijze, voedselcombinaties enz. Levert het dieet niet voldoende voedingsstoffen op dan kunnen er voedingssupplementen geadviseerd worden waarbij er gekeken wordt naar de ingrediënten en de synergie die deze kunnen hebben met andere medicijnen. Tot slot heb ik artikelen geschreven voor de website www.natuurdietisten.nl. Dit doe ik nog steeds. Sinds 2014 maak ik namelijk deel uit van het redactieteam.

Neem contact op

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, neem even contact met mij op.

Neem contact op