Om voor een eventuele vergoeding in aanmerking te komen, zijn er twee mogelijkheden namelijk vergoeding als ‘orthomoleculaire therapie’ en vergoeding als ‘dieetadvies’.

Vergoeding als orthomoleculaire therapie  

Als orthomoleculair therapeut ben ik aangesloten bij de beroepsvereniging MBOG (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde). Hierdoor bestaat de mogelijkheid om het consult als ‘orthomoleculaire therapie’ vergoed te krijgen vanuit de aanvullende verzekering. De eis is wel dat uw zorgverzekeraar het MBOG erkend. De consulten worden alleen vergoed als deze voor u bedoeld zijn als medische behandeling. De voedingssupplementen en onderzoeken die geadviseerd worden, worden doorgaans weer niet vergoed.

Overzicht vergoeding uit de aanvullende verzekering:
Download MBOG overzicht Zorgverzekeraars 2020.pdf

Bij twijfel raadpleeg uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

Op de volgende websites kunt u ook informatie vinden:

www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/orthomoleculaire-geneeskunde.aspx

of

www.zorgwijzer.nl/vergoeding/orthomoleculaire-geneeskunde#vergoedingen

De MBOG stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele fouten of omissies in het door de MBOG opgestelde overzicht of de informatie verstrekt door Independer of Zorgwijzer.

De MBOG beveelt VGZ, Achmeagroep, ONVZ, DSW en vele kleine (lokale) verzekeraars van harte bij u aan.

De tendens en verwachtingen zijn dat er elk jaar minder verzekeraars nog een volledig aanvullend pakket bieden. Uit hun onderzoeken blijkt namelijk dat de aanvullende verzekering niet als een verzekering wordt gebruikt, maar bewust wordt verbruikt; wat geen verzekeraarsprincipe is en dus tevens niet persé financieel gunstig voor de verzekerde.

Waarom worden de aanvullende verzekeringen steeds beperkter?
Steeds minder mensen sluiten een aanvullende verzekering af. En de mensen die dit wel doen, maken er vaak maximaal gebruik van. Zorgverzekeraars zijn er daardoor steeds meer geld aan kwijt. Om daar iets aan te doen, verhogen ze de premie of beperken ze de vergoeding. ​

http://Download 1708300_Toekomst Zorgverzekeringssector web_tcm46-366768.pdf

Ook in 2020 zijn er kleine veranderingen te zien, vergoedingen zijn in het algemeen 5 euro minder, daarnaast zijn er zorgverzekeraars die juist meer gaan vergoeden gezien het belang van orthomoleculaire geneeskunde in preventie en bij chronische zieken.

Goedkopere verzekeraars boden al jaren geen dekking aan, maar dat vertaalde zich uiteraard terug in een lage premie waardoor men uiteindelijk met 2-3 bezoeken per jaar aan een MBOG behandelaar voordeliger uit is.

Hoe u voor vergoeding als ‘dieetadvies’ in aanmerking komt, leest u op de andere pagina.

[/fusion_text]