Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen allergieën, maar is tegelijk ook de oorzaak van allergieën. Het produceert antilichamen (IgE) en eiwitten die direct antigenen kunnen aanvallen en elimineren. Ook worden er eiwitten geactiveerd om te helpen een ontsteking te bevorderen; die moet ervoor zorgen dat de infectie zich niet verder verspreidt. Wanneer IgE zich aan mestcellen bindt, ontstaat er een allergische reactie als zij histamine afgeven. EPA en DHA zouden allergie verbeteren.

Klik op deze link voor de uitgebreide PDF van het artikel

Literatuur

  1. Galli SJ, Tsai M, Piliponsky AM. The development of allergic inflammation. Nature. 2008;454(7203):445–454. doi:10.1038/nature07204
  2. Miyata J, Arita M. Role of omega-3 fatty acids and their metabolites in asthma and allergic diseases. Allergol Int. 2015;64(1):27–34. doi:10.1016/J. ALIT.2014.08.003
  3. Miyake Y, Sasaki S, Tanaka K, e.a. Fish and fat intake and prevalence of allergic rhinitis in Japanese females: the Osaka Maternal and Child Health Study. J Am Coll Nutr. 2007;26(3):279–287. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17634174. Geraadpleegd juni 4, 2018.
  4. van den Elsen LWJ, Nusse Y, Balvers M, e.a. n-3 Long-chain PUFA reduce allergy-related mediator release by human mast cells in vitro via inhibition of reactive oxygen species. Br J Nutr. 2013;109(10):1821–1831. doi:10.1017/S0007114512003959
  5. Ciaccio CE, Girdhar M. Effect of maternal ω3 fatty acid supplementation on infant allergy. Ann Allergy Asthma Immunol. 2014;112(3):191–194. doi:10.1016/j.anai.2014.01.009.
  6. Warstedt K, Furuhjelm C, Fälth-Magnusson K, Fagerås M, Duchén K. High levels of omega-3 fatty acids in milk from omega-3 fatty acid-supplemented mothers are related to less immunoglobulin E-associated disease in infancy. Acta Paediatr. 2016;105(11):1337–1347. doi:10.1111/apa.13395
  7. Kulka M. The potential of natural products as effective treatments for allergic inflammation: implications for allergic rhinitis. Curr Top Med Chem. 2009;9(17):1611–1624. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19903159. Geraadpleegd maart 7, 2018.
  8. Calder PC. Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology? Br J Clin Pharmacol. 2013;75(3):645–662. doi:10.1111/j.1365-2125.2012.04374.x