Het woord “probiotica” is van Griekse oorsprong en betekent “voor het leven”. Probiotica zijn kleine levende micro-organismen die in de volksmond gunstige of goede bacteriën worden genoemd. Ze zijn niet alleen de sleutel tot een betere gezondheid en een sterker immuunsysteem, maar dienen ook voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, psychische- en neurologische aandoeningen.
Het wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van probiotica is een paar decennia geleden begonnen en gaat nog steeds door. Dankzij nieuwe onderzoeksmethodes wordt steeds duidelijker dat probiotica een grote invloed hebben op onze darmflora. De uitgaven aan probiotica supplementen is de laatste jaren daarom ook flink gestegen.
De voordelen van probiotica beginnen in de darm
Het spijsverteringskanaal is van groot belang voor onze gezondheid. Maar liefst 80% van het immuunsysteem bevindt zich in het spijsverteringskanaal. Dat is een enorm percentage. Het spijsverteringskanaal maakt ook een belangrijk deel uit van het zenuwstelsel. Dit deel wordt het enterische zenuwstelsel genoemd en bevindt zich in de darm.
Het wordt ook vaak het “tweede brein” genoemd. Veel mensen met gezondheidsproblemen, zoals schildklierproblemen, chronische vermoeidheid, gewrichtspijn, psoriasis, autisme en vele andere aandoeningen, realiseren zich vaak niet dat deze ziekten in de darm ontstaan. De spijsvertering beïnvloedt ieder fysiologisch proces in het lichaam. We worden dagelijks aan steeds meer gifstoffen blootgesteld.
Deze zorgen ervoor dat de spijsvertering slechter wordt. Dit heeft weer invloed op het vermogen om
voedingsstoffen op te nemen, het lichaam te ontdoen van allerlei gifstoffen en het tegengaan van chronische ontstekingen die de oorzaak zijn van veel chronische ziekten.
Bij het herstellen van de spijsvertering draait het om het in balans brengen van de goede en slechte bacteriën in de darmen. Het eten van probiotische voedingsmiddelen of het dagelijks innemen van een probiotica supplement kan hierbij nuttig zijn.
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levende micro-organismen (bacteriën) die belangrijk zijn voor de spijsvertering. Ze ondersteunen het lichaam bij het opnemen van voedingstoffen en helpen bij het bestrijden van infecties. Er bevinden zich 10 keer zoveel bacteriën in onze darmen dan cellen in ons lichaam. De spijsvertering wordt bewoond door ongeveer 1000 verschillende soorten bacteriën.
Ieder mens draagt ongeveer 150 soorten (+/- 1,5 kilo) met zich mee. We hebben er ongeveer 60 gemeenschappelijk met elkaar. Iedereen lijkt op elkaar, maar iedereen is ook weer anders. De voordelen van probiotica zijn bewezen effectief. Zij ondersteunen het immuunsysteem, een gezonde spijsvertering en een mooie huid.
De goede darmbacteriën zijn ook verantwoordelijk voor:
• Het produceren van vitamine B12, butyraat en vitamine K2;
• Het uitbannen van slechte bacteriën, gisten en schimmels;
• Het creëren van enzymen die de schadelijke bacteriën vernietigen;
• Het stimuleren van de secretie van IgA en regulerende T-cellen.
We worden vrijwel zonder bacteriën geboren. Zodra een baby tijdens de bevalling in het geboortekanaal terecht komt, komt het voor de eerste keer in aanraking met de bacteriën van zijn of haar moeder. Op dat moment gebeurt er van alles in het spijsverteringskanaal van de baby en begint het maagdarmkanaal goede bacteriën te produceren. Dit ontwikkelt zich verder wanneer de baby borstvoeding krijgt.
Wordt de baby niet op een natuurlijke manier geboren, maar via een keizersnee en krijgt het geen borstvoeding dan ontstaat er een achterstand in de ontwikkeling van de darmflora die voor een deel gecorrigeerd kan worden met het bijvoeden met probiotica. De bacteriegroei zal echter altijd achterblijven in vergelijking met die van een baby die op de natuurlijke wijze is geboren en borstvoeding heeft gehad. Wanneer we ouder worden gaat de diversiteit aan darmflora achteruit.
Zijn er niet genoeg goede bacteriën aanwezig zijn dan kunnen er gezondheidsklachten ontstaan zoals spijsverteringsstoornissen, huidproblemen, candida, auto-immuunziekten en het vaak hebben van een verkoudheid of griep.
Vroeger zat er in het dieet voldoende probiotica omdat men vers voedsel at van een goede bodem en voedsel fermenteerde om bederf tegen te gaan. Door het toepassen van allerlei koeltechnieken en gevaarlijke landbouwpraktijken, zoals bijvoorbeeld het onderdompelen van voedsel in een chloorbad, bevat het voedsel nog maar weinig tot geen probiotica meer. Tegenwoordig bevatten veel voedingsmiddelen antibiotica die de goede bacteriën in het lichaam kapot maken.
Door het toevoegen van meer probiotische voedingsmiddelen aan uw dagelijkse dieet, kunt u zorgen voor:
• Een sterker immuunsysteem;
• Een betere spijsvertering;
• Meer energie door de productie van vitamine B12;
• Een betere adem, omdat probiotica zorgt voor een gunstigere samenstelling van bacteriën in de mond;
• Een gezondere huid, omdat probiotica eczeem en psoriasis op een natuurlijke manier behandelt;
• Minder verkoudheid en griep;
• Genezing van een lekkende darm en inflammatoire darmziekten;
• Gewichtsverlies.
Probiotica killers
Veel mensen, waaronder ook kinderen, hebben een tekort aan probiotica door het gebruik van medicijnen (vooral antibiotica), een koolhydraatrijk dieet, fluor, chloor en het eten van niet biologisch vlees en zuivelproducten die reststoffen bevatten van antibiotica. Deze chemicaliën maken de goede bacteriën in het lichaam dood en na verloop van tijd veroorzaken ze problemen in het spijsverteringskanaal.
De meest voorkomende voedingsmiddelen en stoffen die goede darmflorabacteriën doden zijn:
• Antibiotica;
• Suiker;
• Kraanwater;
• Genetisch gemanipuleerd voedsel (GMO)
• Granen;
• Emotionele stress;
• Chemicaliën en medicijnen.
Om de balans in de darmflora te herstellen moeten voedingsmiddelen die de slechte bacteriën voeden, vermeden worden. We worden dagelijks blootgesteld aan veel van deze voedingsmiddelen, toxines en stressoren en wanneer u de gezondheid van uw spijsvertering wilt herstellen, moeten deze worden aangepakt.
Wanneer dit niet wordt gedaan dan ontstaat er een onbalans in de darmflora en wordt het spijsverteringskanaal een voedingsbodem voor slechte bacteriën, gisten, virussen, schimmels en parasieten.
De enige manier om dit probleem op te lossen en de darmflora te herstellen is de voedingsmiddelen vermijden die slechte bacteriën voeden en door het eten van probiotische voedingsmiddelen en/of het gebruik van een kwalitatief probiotica supplement.
De voordelen van probiotica
De sterkste bewijzen die tot nu toe zijn aangetoond over de voordelen van probiotica zijn:
• Het stimuleert het immuunsysteem;
• Het werkt preventief bij de behandeling van infecties aan de urinewegen;
• Het verbetert de spijsvertering;
• Het geneest inflammatoire darmziekten zoals IBS;
• Het voorkomt eczeem bij kinderen;
• Het bestrijdt ziekten die door voedsel worden overgedragen.
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan om te kunnen bewijzen dat probiotica misschien:
• Griep en verkoudheid vermindert;
• Het overmatig gebruik van antibiotica vermindert;
• Een goede behandeling kan zijn voor nierstenen;
• Een goede behandeling kan zijn voor koliek;
• Gaatjes en tandvleesaandoeningen kan voorkomen;
• Een goede behandeling kan zijn voor inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa;
• Bacteriën bestrijdt die resistent zijn tegen antibiotica;
• Een goede behandeling kan zijn voor leverziekten;
• Kanker kan bestrijden;
• Een goede behandeling kan zijn voor autisme;
• Kan zorgen voor een lager cholesterol;
• Bacteriën kan bestrijden die zweren veroorzaken;
• Een verbetering kan zijn tegen acné;
• Zou kunnen helpen bij gewichtsverlies.
De werking van probiotica
De darmen bevatten zowel goede als slechte bacteriën. Bij een balans hebben de goede bacteriën de overhand. Wanneer de verhouding uit balans raakt dan ontstaat er een dysbiose. Dit is een teveel van een bepaald soort schimmel, gist of bacterie die het lichaam op een negatieve manier kan beïnvloeden. Door het eten van probiotische voedingsmiddelen en/of het slikken van een probiotica supplement is het mogelijk om deze verhouding weer te herstellen.
Het gebruik van probiotica is niet nieuw. Vroeger werden veel voedingsmiddelen gefermenteerd om te voorkomen dat ze anders zouden bederven. Dat was al lang voordat de koelkast zijn intrede deed. In feite is de koelkast één van de slechtste uitvindingen geweest voor een gezonde spijsvertering. De noodzaak om te fermenteren om te voorkomen dat ons voedsel bederft is hierdoor verdwenen.
Hoe krijgt u meer probiotica binnen?
1. Eet meer zure voedingsmiddelen
Door het eten van meer zure voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld appelazijn en gefermenteerde groenten die niet alleen probiotica bevatten, maar ook bepaalde zuren zoals gluconzuur en azijnzuur. Dit zijn zuren die zorgen voor een gezonde pH in het lichaam die de groei van probiotica bevordert.
2. Eet meer probiotische voedingsmiddelen
De tweede manier is door meer voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan probiotica zoals bijvoorbeeld kefir, zuurkool, kimchi, enz.
Dit is belangrijk voor het stimuleren en het vergroten van het aantal goede bacteriën. Om buiklachten, zoals diarree, te voorkomen is het beter om dit stapsgewijs te doen. Begin bijvoorbeeld eens met één portie per dag. Gaat dit goed dan kunt u het opvoeren.
3. Geef de probiotica in uw lichaam te eten met prebiotica
Het is belangrijk om de probiotica in het lichaam ook de juiste voeding te geven, omdat probiotica levende organismen zijn. Dit doet u door voldoende fermenteerbare (oplosbare) vezels te eten die ervoor zorgen dat de hoeveelheid probiotica in het lichaam in balans blijft of toeneemt. Voedingsmiddellen met veel vezels zijn bijvoorbeeld lijnzaad en chiazaad. Verder zijn biologische groenten en fruit een goede optie.
4. Neem een probiotica supplement van goede kwaliteit
Het gebruik van een probiotica supplement van een goede kwaliteit is een manier om meer probiotica binnen te krijgen. Het zorgt voor een toename van de goede bacteriën in het lichaam.
Hoe herkent u een goed probioticum?
Probiotica heeft verschillende soorten stammen. De gezondheidsvoordelen per stam kunnen verschillend zijn. Bepaalde probiotica stammen ondersteunen het immuunsysteem, anderen de spijsvertering. Sommige helpen vet te verbranden anderen met het herstellen van het hormonale evenwicht.
Wilt u probiotica gaan gebruiken voor een bepaald gezondheidsprobleem dan is het belangrijk om de juiste probiotica te kiezen voor dat specifieke probleem of u kunt een breed scala aan probiotische voedingsmiddelen gebruiken om te kijken of de klachten daarmee verminderen.
Er zijn tegenwoordig heel veel bedrijven die probiotica produceren. Tussen de verschillende probiotica zit echter veel verschil in effectiviteit. De meeste bacteriën van een probiotica supplement worden al vernietigd door het maagzuur zodra ze in de maag aankomen. Daardoor bereiken ze de darmen niet eens meer. Net als bij de verpakking van voedingsmiddelen is het belangrijk om altijd het etiket te lezen.
Hierop moet het geslacht, de soort en de stam en de Kolonie Vormende Eenheden (KVE) staan op het moment van fabricage. De meerderheid aan probiotica gaat dood door warmte. Het is daarom belangrijk om iets meer te weten te komen over het productiebedrijf. Een goede opslag en koeling is erg belangrijk.
Er zijn een aantal specifieke punten waar u op moet letten wanneer u een probiotica supplement aanschaft:
De kwaliteit van het merk
Zoek een gerenommeerd merk. Komt u hier niet uit, raadpleeg dan een natuurdiëtist die het voor u kan uitzoeken en advies op maat kan geven.
De hoeveelheid stammen die het heeft
Koop een probiotica supplement dat ongeveer 15 tot 100 miljard bacteriën van dezelfde stam (KVE) bevat; een multi-strain probiotica.
De diversiteit aan stammen
Zoek naar een probiotica supplement met verschillende stammen; een multi-species probiotica (breed spectrum), omdat niet één stam alles kan. Iedere stam heeft namelijk een andere functionaliteit.
Overlevingsvermogen
Zoek naar stammen, zoals Bacillus coagulans, Saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, Lactobacillus rhamnosus en andere culturen die ervoor zorgen dat de probiotica ook in de darm aankomen en in staat zijn zich te koloniseren.
Onderzoek
Doe uw huiswerk zorgvuldig en kijk naar merken die stammen bevatten die uw specifieke behoeften ondersteunen.
Er zijn echter nog een aantal punten waar u op moet letten.
Negeer algemene gezondheidsclaims en kijk naar de hoeveelheid informatie die op het etiket staat vermeld.
Stabiliteit
Probiotica moet koel bewaard worden om zijn kracht te kunnen behouden. Dit geldt zowel tijdens de productie als voor het transport, de opslag en de verkoop.
Datum
Omdat u met probiotica te maken heeft met levende bacteriën, geldt dat hoe verser de datum is op de verpakking, hoe beter het is.
Prebiotica
Suiker is geen goede voedingsbron voor probiotica dus is het belangrijk om producten waar suiker in zit te vermijden. Prebiotica is “de voedingsbron” om probiotica in leven te houden. Een symbiotisch supplement is een supplement met zowel pre- als probiotica. Een goede synbiotica bevat plantenzetmeel en vezels.
Levend versus dood
Wordt er vermeld dat het product gemaakt is met “actieve en levende culturen” dan is dit beter dan dat er vermeld wordt dat het alleen gemaakt is van “actieve culturen”. Na fermentatie kan het product met warmte in aanraking zijn gekomen wat zowel de goede als slechte bacteriën doodt en ook invloed heeft op de houdbaarheid.
Type bacteriën
De vermelding dat het product gemaakt is met actieve en levende culturen betekent niet dat er van het soort bacteriën dat in het product verwerkt is ook bewezen is dat het voordeel biedt voor de gezondheid. De bacteriestam moet bestaan uit twee namen en twee letters: het geslacht, de soort en de stam. Bevat het etiket twee namen dan kan het één van de honderden bacteriën zijn waar geen onderzoek naar is gedaan of één welke geen bewezen voordelen heeft voor de gezondheid.
De kracht
Dit is waar het lastig wordt. De meeste probiotica producten hebben geen lijst van de hoeveelheid bacteriën die in het product zitten. De hoeveelheid welke effectief is, hangt af van een groot aantal aspecten. Er kunnen gezondheidsvoordelen zijn bij bepaalde aandoeningen met 50 miljoen KVE en met wel 1 triljoen KVE voor andere aandoeningen. Hoe hoger dit getal, hoe beter. De Food Standard Code in Amerika heeft bepaald dat er ten minste 1 miljoen levende bacteriën per gram yoghurt en andere gefermenteerde dranken nodig is voor 10 miljard KVE welke nodig is om een effect te hebben op de gezondheid.
Hoe kom je tot de juiste productkeuze
De productkeuze van probiotica hangt af van de onderstaande factoren:
• Wat is de aard van de klacht;
• Hoe lang bestaat de klacht al;
• Is er de laatste 3 maanden antibiotica gebruikt (bij antibiotica kunt u erop rekening dat het 1 maand tot 1 jaar duurt voordat de darmflora weer is hersteld naar de situatie van voor het antibioticagebruik);
• Hoe is het ontlastingspatroon;
• Is de vorm van de ontlasting verandert;
• Is er ook sprake van andere ziekten (co-morbiditeit).
Werken probiotica voor iedereen?
Probiotica is niet bij iedereen meteen werkzaam. De werkzaamheid is afhankelijk van een aantal factoren: het type probiotica, de gastheer en de omgevingsfactoren. Belangrijk is te kiezen voor een goed product met de juiste bacteriën en de juiste hoeveelheid in een goede dosering. Wanneer het lichaam niet reageert, nadat het product ongeveer 2 maanden achter elkaar is gebruikt, dan kan worden geconcludeerd dat het betreffende product niet werkt.
Er kan overgestapt worden op een ander merk en/of product. Soms is het echter ook zo dat probiotica maar even helpt, namelijk zolang het gebruikt wordt, omdat de bacteriën die geslikt worden positief effect hebben in de darmen. Ze doen gedeeltelijk hun werk en verbeteren de darmflora door het zuurder te maken en de strijd aan te gaan met schadelijke bacteriën en schimmels. Ze kunnen echter geen blijvende koloniën vormen, omdat het milieu (bijv. de hoogte van de pH) niet geschikt voor ze is. Dus zodra het potje leeg is, keert alles weer terug naar het oude.
Hoe komt u er nu achter of dit bij u ook het geval is? Dat is vrij simpel. Als u klachten heeft, gebruikt u een kuur goede probiotica. Helpt het en bent u daarna van uw klachten af, dan bent u klaar. Helpt het niet voldoende of komen uw klachten weer terug, dan kunt u overstappen op een ander merk en eventueel een andere samenstelling.
Volgt er wederom geen reactie dan werkt probiotica niet bij u. Dan is het verstandig om een ontlastingsonderzoek te doen, dat gedaan kan worden via een natuurdiëtist. Via zo’n ontlastingsonderzoek is na te gaan wat er aan de hand is met uw darmmilieu, o.a. met de aërobe en anaërobe stammen enz. De natuurdiëtist ziet precies wat er gedaan kan worden om de darmflora blijvend te verbeteren. Het is namelijk niet de bedoeling dat u de rest van uw leven probiotica blijft slikken, maar dat de darmen hun werk zelf weer gaan doen.
Probiotica stammen met gezondheidsvoordelen
Bifidobacterium bifidum
De meest dominante probiotica die aanwezig is in de dikke darm bij zuigelingen, het ondersteunt de productie van vitaminen in de darm, remt schadelijke bacteriën, ondersteunt het immuunsysteem en voorkomt diarree.
Bifidobacterium longum
Ondersteunt de leverfunctie, vermindert ontsteking en verwijdert lood en zware metalen.
Bifidobacterium breveHelpt bij het koloniseren van goede bacteriën in een gezonde darm en het verdringen van slechte bacteriën.
Bifidobacterium infantis
Verlicht symptomen van inflammatoire darmziekten, diarree en constipatie.
Lactobacillus caseiOndersteunt het immuunsysteem, remt de Helicobacter Pylori bacterie en helpt bij het bestrijden van infecties.
Lactobacillus acidophilus
Verlicht gasvorming, een opgeblazen gevoel en het verbetert lactose-intolerantie. Aangetoond is dat het de hoeveelheid Escherichia coli bacteriën (E.coli) in de dikke darm met 61% vermindert, het cholesterolgehalte verlaagt en vitamine K aanmaakt. Het versterkt eveneens het specifieke immuunsysteem het GALT (Gut Associated Lymphoid Tissue).
Lactobacillus bulgaricus
Een krachtige probiotica stam waarvan is aangetoond dat hij schadelijke bacteriën die het spijsverteringsstelsel binnendringen, bestrijdt en stabiel genoeg is om de zure spijsverteringssappen van de maag te weerstaan. Het neutraliseert ook giftige stoffen en produceert haar eigen natuurlijke antibiotica.
Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus en Streptococcus thermophilus produceren het enzym lactase dat helpt om lactose in de darm te verteren en te absorberen.
Lactobacillus brevis
Hiervan is aangetoond dat deze overleeft in het maag-darmkanaal, de cellulaire immuniteit stimuleert, de T-cellen (afweercellen) versterkt en Helicobacter Pylori bacteriën doodt.
Lactobacillus rhamnosus
Ondersteunt de bacteriële balans en een gezonde huid, helpt bij het bestrijden van urineweginfecties, infecties aan de luchtwegen en het verminderen van angst door het verminderen van stresshormonen en GABA neurotransmitter receptoren. Deze bacterie overleeft in het spijsverteringskanaal.
Bacillus subtilis
Een endospore probiotica (waarbij de spore inwendig is gevormd) die hittebestendig is. Het lokt een krachtige immuunrespons uit en ondersteunt GALT; het specifieke immuunsysteem. Verder onderdrukt het de groei van slechte bacteriën zoals salmonella en andere pathogenen.
Bacillus coagulans
Een endospore probiotica die hittebestendig is en de opname verbetert van voedingsstoffen. Ook is aangetoond dat het de ontsteking en symptomen bij artritis vermindert.
Saccharomyces boulardii
Een probiotische giststam die de natuurlijke flora in de dikke en de dunne darm herstelt en de intestinale celgroei verbetert. Het is effectief gebleken bij het behandelen van inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn. Het is aangetoond dat deze bacterie een anti-toxisch effect heeft, antimicrobieel werkt en ontstekingen vermindert.
Hieronder doen we een greep uit een aantal probiotica-opties bij specifieke aandoeningen.
Probiotica en reizigersdiarree
Neemt u een paar weken voor u op reis gaat naar een ander land een probiotica met Saccharomyces boulardii, dan kan dit ervoor zorgen dat u geen reizigersdiarree krijgt. Reizigersdiarree is meestal afkomstig van bacteriën in voedsel en water dat besmet is.
Probiotica bij inflammatoire darmziekten en andere maag- en darmaandoeningen
Van Bifidobacterium infantis 35624, Lactobacillus plantarum 299v, Bifidobacterium bifidum MIMBb75, Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®, Lactobacillus acidophilus, LA-5®; Bifidobacterium, BB-12® (B. lactis) is aangetoond dat ze helpen bij het reguleren van de stoelgang, het verlichten van een opgeblazen gevoel, pijn en gasvorming.
Meer onderzoek is nodig om te bepalen welke andere probiotica zouden kunnen helpen bij de behandeling van inflammatoire darmziekten. Bij de ziekte van Crohn is waargenomen dat de darmflora veel minder Faecalibacterium prausnitzii bacteriën bevat, een anaërobe butyraatproducerende bacterie met ontstekingsremmende eigenschappen.
Een sterke afname van een andere residente darmbacterie, Akkermansia muciniphila, houdt mogelijk ook verband met inflammatoire darmziekten. Alhoewel de rol van dysbiose in de pathogenese van colitis ulcerosa minder uitgesproken is dan in de pathogenese van de ziekte van Crohn, is het therapeutische effect van probiotica waarschijnlijk groter bij colitis ulcerosa dan bij de ziekte van Crohn. Suppletie met Lactobacillus rhamnosus GG, LGG® (18 miljard cfu/dag) blijkt effectief en veilig in het verlengen van de remissieperiode bij patiënten met colitis ulcerosa.
Probiotica tijdens of na een antibioticakuur
Antibiotica heeft de eigenschap dat het zowel de goede als slechte bacteriën in uw lichaam doodt, waardoor u vatbaarder bent voor diarree of infecties. Het innemen van probiotica kan helpen om dit te voorkomen, maar ook zonder deze klachten is het aan te raden om tijdens of na een antibioticakuur de darmflora te herstellen, zeker bij kinderen.
Hiervoor wordt een probioticum aangeraden met Lactobacillus rhamnosus GG en/of Saccharomyces boulardii of Lactobacillus acidophilus NCFM®. Ongeveer 20 tot 30% van de mensen die antibiotica gebruiken, krijgt last van diarree. Vermeerdering van de Clostridium difficile bacterie is de oorzaak van antibiotica-geassocieerde diarree in 25% van de gevallen.
Diverse placebogecontroleerde klinische studies hebben aangetoond dat probiotica helpen om antibiotica-geassocieerde (inclusief clostridium-geassocieerde) diarree te voorkomen bij kinderen en volwassenen. Van de onderzochte probiotica is LGG het effectiefst, mits er een voldoende hoge dosis LGG (minimaal 10 miljard cfu/dag bij volwassenen, 1-10 miljard cfu/dag bij kleine kinderen) wordt gegeven om de kans op diarree significant te verlagen.
De Lactobacillus acidophilus, LA-5®; Bifidobacterium, BB-12® (B. lactis) verlaagt mogelijk ook de kans op antibiotica-geassocieerde diarree (waaronder clostridium-geassocieerde diarree) door het stimuleren van de weerstand en door toename van het aantal beschermende symbionten. Ze zorgen voor een duidelijk snellere en betere herkolonisatie van het maagdarmkanaal met melkzuurbacteriën.
Wordt er al gestart met probiotica tijdens de antibioticakuur dan is het belangrijk om de inname van beide middelen tenminste 2 uur van elkaar te scheiden.
Probiotica bij eczeem
Er is toenemend wetenschappelijk bewijs dat probiotica een gunstige rol kunnen spelen bij de preventie en behandeling van allergieën, met name voedselallergie en atopisch eczeem bij kinderen. De meeste studies zijn gedaan met Lactobacillus rhamnosus GG, LGG®. Studies suggereren dat LGG en BB-12 het allergische ontstekingsproces remmen en het herstelproces van atopisch eczeem versnellen.
Mede door de wisselende onderzoeksresultaten is meer onderzoek nodig om vast te stellen welke bacteriestammen (in welke dosering en behandelduur) significante invloed hebben op (de preventie van) allergie en atopisch eczeem en welke werkingsmechanismen hieraan ten grondslag liggen.
Aangetoond is dat ook actobacillus rhamnosus HN001 en Lactobacillus fermentum VRI-003 PCC zouden kunnen helpen bij de behandeling van jeukende schilferige huiduitslag, vooral bij kinderen.
Probiotica bij verkoudheid
Sommige onderzoeken suggereren dat Bifidobacterium animalis lactis Bi-07 en Lactobacillus acidophilus NCFM kunnen helpen om de duur en ernst van de verkoudheid en griep te verminderen door de productie van lichaamseigen antilichamen te verbeteren.
Probiotica bij vaginale infectie
Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus GR-1 en Lactobacillus reuteri RC-14 hebben aangetoond dat ze bacteriële vaginose en urineweginfecties bij mensen kunnen helpen te voorkomen en op te ruimen. Onderzoekers wijzen op Lactobacillus reuteri RC-14 en Lactobacillus rhamnosus GR-1 als de meest effectieve bacteriën om te beschermen tegen schimmelinfecties. Ze zijn vooral actief in het koloniseren van het vaginale milieu en het afweren van ongewenste bacteriën en schimmels.
Probiotica bij een slechte adem, gingivitis of parodontitis
Lactobacillus reuteri LR-1 of LR-2 bevorderen de mondhygiëne door zich te hechten aan tanden en tandvlees, waardoor de plaquevorming in de mond vermindert. Onderzoek heeft aangetoond dat Weissella cibaria het vermogen heeft om de adem te verfrissen door het remmen van de productie van zwavelverbindingen in de mond.
De vormen van probiotica
Probiotica wordt vaak geleverd in vloeibare vorm (bijvoorbeeld yoghurt of een drank) of in poedervorm (in capsules of in sachets). In poedervorm zijn de bacteriën gevriesdroogd (slapend) en is er sprake van een combinatie van meerdere bacteriën (multi-species). Hierdoor is het langer houdbaar. De poeder kan op kamertemperatuur bewaard worden.
Om de gevriesdroogde bacteriën weer actief en sterk te maken, moeten ze opgelost worden in ongeveer 100 ml koud water of in een bodempje zuivel. Nooit in warm water, frisdrank, vruchtensap of appelmoes (de laatste twee voedingsmiddelen zijn te zuur). Het beste is om probiotica in te nemen op de nuchtere maag bijvoorbeeld 30 minuten voor het ontbijt, 2 tot 3 uur na het ontbijt, de lunch of het avondeten.
In de praktijk werkt het voor mensen het beste wanneer ze het na het opstaan en voor het slapen gaan innemen. Mensen met colitis ulcerosa hebben een betere ervaring met het ’s avonds innemen.
De “bijwerkingen” van probiotica
Probiotica kunnen soms klachten veroorzaken (bijvoorbeeld opgeblazenheid, krampen of diarree). Vooral wanneer er te snel teveel van ingenomen wordt. Het is aan te raden om altijd te beginnen met een kleine hoeveelheid, zoals bijvoorbeeld een eetlepel kefir of 1 probiotica capsule per dag en het vanuit daaruit op te bouwen.
Probiotica kunnen ook veilig worden ingenomen tijdens de hele zwangerschap. Tijdens zwangerschap kan er een verstoring ontstaan in de darmflora (o.a. constipatie, bacteriële vaginose). Daar komt nog bij dat de darmflora van de moeder de microbiële basis vormt voor het kind. Er zijn slechts twee situaties waarbij probiotica wordt afgeraden. Dit is wanneer iemand op de Intensive Care ligt van het ziekenhuis en wanneer iemand niet oraal gevoed kan worden wat het geval is bij een PEG-sonde (een ballonkatheter) of enterale voeding.
Commentaar van de NDN
Soms is het eten van probiotische voedingsmiddelen niet voldoende en is het gebruik van een probiotica supplement een idee om net even iets extra’s aan het lichaam te geven. Probiotica valt onder voedingssupplementen en niet onder medicijnen. Vanwege de regelgeving mogen fabrikanten in hun reclames geen gezondheidsvoordelen noemen zoals bijvoorbeeld “werkt goed tegen candida”. In plaats daarvan is hun boodschap meer in de trend van “voor een natuurlijk evenwicht”, “verbetert de weerstand” of “heeft een positief effect op het immuunsysteem”.
Deze informatie is misleidend, omdat de boodschap bij mensen overkomt alsof het een algemeen geneesmiddel is dat goed is bij verschillende gezondheidsklachten. Het is dus belangrijk om niet alleen te luisteren naar deze marketingkreten, maar altijd zelf te blijven nadenken. De beste manier om, door de soms niet bewezen claims, heen te kijken, is door zelf informatie te zoeken en niet alles klakkeloos te geloven wat beweerd wordt door de fabrikanten.
Is het etiket op het product of de aanvullende informatie op de website van de producent niet duidelijk genoeg, dan is het verstandig om contact op te nemen en meer duidelijkheid te krijgen. Vraag naar de voordelen voor de gezondheid die wetenschappelijk zijn vastgelegd voor het specifieke product, inclusief de gepubliceerde wetenschappelijke artikelen, de concentratie probiotica die aanwezig is in het product aan het einde van de houdbaarheidsdatum en hoe grondig het bedrijf toezicht houdt op het product als het eenmaal de fabriek heeft verlaten. Dan bent u pas kritisch bezig en laat u zich niet (mis)leiden door marketing.
Krijgt u geen eerlijk antwoord, dan is het beter om een ander product te kiezen van een producent die wel eerlijk is over deze informatie. Komt u er niet uit, raadpleeg dan een natuurdiëtist die verstand heeft van probiotica en u een advies op maat kan geven.
Ondanks dat er nog veel onbekend is over probiotica, is er in de afgelopen jaren gelukkig al wel weer een heleboel vooruitgang geboekt. In het volgende deel zal ik in gaan op een aantal probiotische voedingsmiddelen die er zijn en hun gezondheidsvoordelen.
Monique van Iwaarde
Natuurdiëtist / orthomoleculair therapeut
De juiste probiotica inzetten is maatwerk. Heeft u al lange tijd darmklachten dan is het beter om een ontlastingszelftest te doen. Een probiotica zal dan namelijk niet (voldoende) helpen. Aan de hand van deze test kan met de hulp van een deskundige darmtherapeut bekeken worden welke stappen er nodig zijn om uw darmen weer in orde te krijgen. Heeft u geen darmklachten, maar wilt u een probiotica inzetten na een antibioticakuur, kies dan voor een breed spectrum probiotica van een merk dat aan kwaliteitseisen voldoet en eet daarnaast voldoende gefermenteerde voedingsmiddelen.
Hoe controleer je de kwaliteit van je supplement.
Informatie over de verschillende laboratorium-ontlasting-zelftesten
Literatuur en links
Verklarende woordenlijst
KVE = Kolonie Vormende Eenheden. Dit is een maat voor de kracht van een probiotica supplement. Het getal geeft aan hoeveel levensvatbare bacteriekiemen er in het supplement zitten. Er wordt dus vanuit gegaan dat elke bacterie een kolonie kan veroorzaken. In Amerika wordt de afkorting CFU (Colony Forming Units) gebruikt. De hoeveelheid wordt vaak als volgt uitgedrukt: 109 (dit is een miljard), 2 x 109 (dit is 2 miljard) en 30 x 109 (dit is 30 miljard).
Bronnen
• Gregor, R. et al. Probiotics to Prevent the Need For, and Augment the Use of, Antibiotics. Can J Infect Dis Med Microbiol. 2006 Sep-Oct:17(5):291-295.
• Fedorak, R.N. et al. Probiotics and the management of inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis. 2004 May:10(3):286-99.
• Goldin, B.R. et al. Clinical Indications for Probiotics: An Overview. Clin Infect Dis (2008)46(Supplement_2):S96-S100.
• Haggar, F.A. et. al. Colorectal Cancer Epidemiology: Incidence, Mortality, Survival, and Risk Factors. Clin Colon Rectal Surg. 2009 Nov:22(4):191-197.
• Chenoll, E. et al. Novel Probiotic Bifidobacterium bifidum CECT 7366 Strain Active against the Pathogenic Bacterium Helicobacter pylori. Appl. Environ. Microbiol. February 2011 vol. 77 no. 4:1335-1343.
• Wada, M. et al. Erratum to: Effects of the enteral administration of Bifidobacterium breve on patients undergoing chemotherapy for pediatric malignancies. Supportive Care in Cancer. September 2010. Vol. 18, Issue 9:1235-1236.
• Whorwell, P.J. et al. Efficacy of an encapsulated probiotic Bifidobacterium infantis 35624 in women with irritable bowel syndrome. Am. J. Gastroenterol.2006 Jul;101(7):1581-90.
• McFarland, L.V. Evidence-based review of probiotics for antibiotic-associated diarrhea and Clostridium difficile infections. Aneerobe. 2009 Dec:15(6):274-80.
• Anderson, J.W. et al. Effect of fermented milk (yoghurt) containing Lactobacillus acidophilus L1 on serum cholesterol in hypercholesterolemic humans. J. Am. Coll. Nutri. 1999 Feb;18(1);43-50.
• Raz, R. et al. A Controlled Trial of Intravaginal Estriol in Postmenopausal Women with Recurrent Urinary Tract Infections. N. Engl. J. Med. 1993;329:753-756.
• Bravo, J.A. et al. Ingestion of Lactobacillus strain regulates emotional behavior and central GABA receptor expression in a mouse via the vagus nerve. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 2011 Sep 20;108(38):16050-16055.
• Ciprandi, G. et al. In vitro effects of Bacillus subtilis on the immune response. Chemioterapia. 1986 Dec;5(6):404-7.
• Mandel, D.R. et al. Bacillus coagulans: a viable adjunct therapy for relieving symptoms of rheumatoid arthritis according to a randomized, controlled trial. BMC Complementary and Alternative MedicineThe official journal of the International Society for Complementary Medicine Research (ISCMR)201010:1.
• Guslandi, M. et al. A pilot trial of Saccharomyces boulardii in ulcerative colitis. Eur J Gastroenterol Hepatol. 2003 Jun;15(6):697-8.
• Castagliuolo, I. et al. Saccharomyces boulardii protease inhibits the effects of Clostridium difficile toxins A and B in human colonic mucosa. Infect Immun. 1999 Jan;67(1):302-7.
• Buts, J.P. et al. Saccharomyces boulardii enhances rat intestinal enzyme expression by endoluminal release of polyamines. Pediatr Res. 1994 Oct;36(4):522-7.
• Kollaritsch, H. et al. Prevention of traveler’s diarrhea with Saccharomyces boulardii. Results of a placebo controlled double-blind study. Fortschr Med. 1993 Mar 30;111(9):152-6.
• Rabin Medical Center. The Effect of Probiotics on Lactose Intolerance (PLI). ClinicalTrials.gov Identifier: • NCT01593800.
• Aragon, G. et al. Probiotic Therapy for Irritable Bowel Syndrome. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2010 Jan; 6(1): 39–44.
• Ducrotté, P. et al. Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome. World J Gastroenterol. 2012 Aug 14; 18(30): 4012–4018.
• Guglielmetti, S. et al. Bifidobacterium bifidum MIMBb75 significantly alleviates irritable bowel syndrome and improves quality of life–a double-blind, placebo-controlled study. Aliment Pharmacol Ther. 2011 May;33(10):1123-32.
• Hickson, M. Probiotics in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea and Clostridium difficile infection. Therap Adv Gastroenterol. 2011 May; 4(3): 185–197.
• Wickens, K. A protective effect of Lactobacillus rhamnosus HN001 against eczema in the first 2 years of life persists to age 4 years. Clinical & Experimental Allergy, 42, 1071–1079.
• Weston, S. et al. Effects of probiotics on atopic dermatitis: a randomised controlled trial. Arch Dis Child 2005;90:892–897.
• Leyer, G.J. et al. Probiotic Effects on Cold and Influenza-Like Symptom Incidence and Duration in Children. Pediatrics Aug 2009, 124 (2) e172-e179.
• Homayouni, A. et al. Effects of probiotics on the recurrence of bacterial vaginosis: a review. J Low Genit Tract Dis. 2014 Jan;18(1):79-86.
• Reid, G. Oral use of Lactobacillus rhamnosus GR-1 and L. fermentum RC-14 significantly alters vaginal flora: randomized, placebo-controlled trial in 64 healthy women. FEMS Immunol Med Microbiol. 2003 Mar 20;35(2):131-4.
• Krasse, P. et al. Decreased gum bleeding and reduced gingivitis by the probiotic Lactobacillus reuteri. Swedish Dental Journal,2006, 30(2):55-60.
• Kang, M.S. et al. Inhibitory effect of Weissella cibaria isolates on the productionn of volatile sulphur compounds. J Clin Periodontol. 2006 Mar;33(3):226-32.
• Floch, M.H. et al. Recommendations for Probiotic Use—2011 Update. J Clin Gastroenterol 2011;45:S168–S171)
• Floch, M.H. Recommendations for Probiotic Use in Humans—A 2014 Update. Pharmaceuticals 2014, 7, 999-1007.
• Sanders, M.E. et al. An update on the use and investigation of probiotics in health and disease. Gut 2013;62: 787-796.
• Gomez Arango, L.F. et al. Diabetes and Pregnancy. Curr Diab Rep (2015) 15:567.
• Van den Nieuwboer, M. et al. The administration of probiotics and synbiotics in immune compromised adults: is it safe?. Beneficial Microbes ISSN 1876-2891 online.
• Van den Nieuwboer, M. et al. Probiotic and synbiotic safety in infants under two years of age. Beneficial Microbes, March 2014; 5(1): 45-60
• Van den Nieuwboer, M. et al. Safety of probiotics and synbiotics in children under 18 years of age. • Beneficial Microbes Received: 7 November 2014 / Accepted: 19 January 2015.
• Chapman, C.M.C. et al. Health benefits of probiotics: are mixtures more effective • than single strains?. Eur J Nutr (2011) 50:1–17
• Timmerman, H.M. et al. Monostrain, multistrain and multispecies probiotics – A comparison of functionality and efficacy. International Journal of Food Microbiology 96 (2004) 219– 233.
Ik vind dit een ongelooflijk goed en verhelderend artikel over probiotica. Het maakt echter mijn zoektocht naar een geschikt supplement nog moeilijker. Heeft u misschien aanraders welke geschikt zijn om te kopen. Dankuwel
Het ligt eraan waar u het probiotica supplement voor wilt gaan gebruiken. Is het voor algemeen gebruik dan heeft Vitals goede probiotica. Zie website: http://www.vitals.nl
Hallo, heb colitis ulcerosa en symptomen van lekkende darm. Colitis momenteel redelijk onder controle, maar toch werken mijn darmen niet naar behoren. Kan u mij eventueel een probiotica supplement aanraden?
Alvast bedankt.
Mvg,
Priscilla
Beste Priscilla,
Het is dan beter om eerst te werken aan het herstel van je lekkende darm, voordat je een probiotica gaat gebruiken.
Om je horen hoe je dat doet, kun je het beste een afspraak maken in mijn praktijk.
We kunnen dan samen bekijken wat je specifiek nodig hebt in jouw situatie.
Prettig weekend
Mvg
Monique
Hallo, sinds twee weken gebruik ik water kefir. Ik drink 1 liter per dag. Ik heb al zeker 15 jaar last van Rosacea. Ik merk dat het de laatste tijd verergert. Is het mogelijk dat dit komt door het gebruik van de kefir? Zelf denk ik dat mijn lichaam aan het ontgiften is waardoor de”troep” eerst uit mijn lichaam moet en dat het daarna kan herstellen. Zou dat kunnen?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Groetjes, monique
Beste Monique,
Een liter per dag vind ik wel een beetje erg veel. Variatie is heel erg belangrijk om reactie op voedingsmiddelen te voorkomen. In waterkefir zit een kleine hoeveelheid alcohol (welke ontstaat door de fermentatie) die je bij rosacea juist zou moeten vermijden. Waterkefir heeft gezonde eigenschappen, maar bij voeding is het altijd zo dat wat voor de één gezond is, is op een bepaald moment voor een ander juist niet gezond. In deze link kun je meer lezen over Rosacea en voeding: https://www.natuurdietisten.nl/rosacea-en-voeding/
Mvg
Monique
Hallo Monique, bedankt voor je snelle reactie. Ik dacht dat de alcohol in kefir te verwaarlozen was. Misschien kan ik beter 1 of 2 glaasjes per dag drinken of kan ik er beter helemaal mee stoppen? Wat raad jij mij aan?
Groetjes, Monique
Beste Monique,
Mijn advies is om het bij 1 glas per dag te houden.
Mvg
Monique
Dank je wel Monique!
Dag Monique,
Kan probiotica ook ingezet worden tegen psoriasis vulgaris? Zo ja, welke zou je adviseren?
Dag Bart,
Probiotica (een breed spectrum) kan zeer zeker helpen bij psoriasis. Wilt u persoonlijk advies dan zou ik u adviseren om een afspraak in te plannen voor een consult, omdat voeding en leefstijl de basis is.
Mvg
Monique
Hallo Monique , hoe interessant is dit verhaal over probiotica. Ik heb al 21 jaar een te traag werkende schildklier. Gebruik thyrax. Maar ik heb mij nooit verdiept in mijn aandoening. Totdat ik naar een homeopaat ging en daarna ben ik eens beter gaan kijken wat er allemaal nog meer bestaat dan alleen het reguliere. Nu heb ik onlangs ook de diagnose ziekte van Sjogren gekregen, ook een auto-immuunziekte. Hiervan was ik wel erg moe. Aan de supplementen gegaan. Zeewier, vitamine c, multi, zink, magnesium. Maar ik had voor mijzelf nog niet het gewenste resultaat. Nu hoorde ik van iemand die een lezing had gevolgd, dat het ook goed was om de schildklier vanuit de darmen aan te pakken.. dus ben ik aan de probiotica van solgar gegaan, en ik ervaar de intense vermoeidheid niet meer. Nu zijn de capsules bijna op en ben ik na het lezen van jouw verhaal op zoek naar een goede probiotica. Ik kreeg( heel toevallig) een aanbieding van Vitakruid van een probiotica met 8 stammen en waar ook prebiotica bij in zit. Maar ik ben ook al tegen gekomen met 10 stammen. Ja door de bomen heen het bos…….niet meer kunnen zien. Zou jij mij misschien kunnen vertellen welke stammen dan sowieso voor mijn aandoening aanwezig zouden moeten zijn in mijn zoektocht naar een probiotica? Of werkt het zo niet. Bedankt in ieder geval voor je duidelijk uitleg over de probiotica en de schildklier. Groet Ida
Hallo Ida,
Bedankt voor je berichtje. Ik kan zo niet zeggen welke probiotica je zou moeten nemen, want dan zou ik meer meer informatie nodig hebben over je ziektegeschiedenis, je klachten en de conditie van je darmen. Je kunt een afspraak maken voor een consult. Dit kan ook via Skype of telefonisch. Wanneer dit geen optie voor je is dan zou ik je een breedspectrum probiotica (meerdere stammen) adviseren met zoveel mogelijk bacteriën. Realiseer je wel dat probiotica ook niet altijd werkt. Dit is nl. afhankelijk van wat er aan de hand is in je darmen. Soms is het slimmer om eerst te zorgen dat het darmmilieu verbetert, zodat de goede bacteriën kunnen toenemen.
Mvg
Monique
Beste Monique,
Wat een leesbaar artikel. Ken jij “Biokult Probiotica voordeelverpakking”?
Dit lijkt een redelijke capsule voor een redelijke prijs. Deel jij deze mening
M.vr.gr.
Erik
Beste Erik,
Het is voor mij moeilijk om probiotica aan te raden wanneer ik niet weet wat de klachten precies zijn.
U zou een kuur in kunnen zetten, maar ik zou dan eerder kiezen voor de probiotica van het merk Vitals, omdat Biokult niet zo heel erg goed uit wetenschappelijk onderzoek komt voor wat betreft het overleven van de bacteriën in het maagdarmkanaal. Wanneer het niet helpt dan is er meer aan de hand en raad ik aan ontlastingsonderzoek te doen. Dit kan via mij of één van mijn collega darmtherapeuten. Met dit onderzoek kunt u precies zien wat er aan de hand is met uw darmmilieu en u ziet precies wat u eraan kunt doen om het blijvend te verbeteren.
Mvg
Monique van Iwaarde
Beste Monique,
Eindelijk eens een artikel over probiotica dat duidelijk is. Mooi. Ik heb je ook een PB gestuurd via FaceBook. Ivm bacteriëel vaginose zijn specifiek 3 stammen genoemd in het artikel. Waar kan ik probiotica kopen met zowel Lac. Rhamnosus, Lac. Reuteri, en lac. Acidophilus.
I
Beste Sterre,
Dank je wel voor je bericht!
Je PB heb ik (nog) niet ontvangen. Mocht je antwoord willen op je vraag, dan raad ik je aan om een kort consult in te plannen. De tijd die ik daarvoor reken is de tijd die ik nodig heb om je vraag uit te kunnen zoeken. Misschien kun je zelf alvast kijken naar het middel SymbioVag van Energetica Natura (Biotics). Dit middel is speciaal voor vaginale problematiek.
Mvg
Monique
Hallo!! Kwam net op dit artikel omdat ik graag een probiotica wil bestellen maar geen idee welke.
In ieder geval eentje alsje last hebt van erg prikkelbare darm.. graag hoor ik van u.
Manon
Beste Manon,
Ik kan daar zonder meer informatie over de klachten en ziektegeschiedenis e.d. geen advies in geven.
Bij darmklachten is het nodig om eerst aan de darmen te werken d.m.v. het aanpassen v.h. eetpatroon, het wegvangen van slechte bacteriën, parasieten en schimmels, ontstekingen remmen, de zuurtegraad herstellen enz. voordat je weer goede bacteriën gaat toevoegen. Doe je dat niet dan blijven de goede bacteriën ook niet in je darmen. Met probiotica ga je pas aan de slag wanneer alles in de darm weer rustig is. Ik kan je hierbij helpen. Je kunt hiervoor een consult inplannen in mijn praktijk. Wil je dit niet, dan kun je een breed spectrum probiotica gaan gebruiken van bijv. het merk Vitals, maar of het gaat helpen is dan maar de vraag.
Mvg
Monique
Graag een vraag. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Ik heb last van pds en rosacea. Daarbij altijd stress. Heeft u een aanrader kwa supplement ?
Beste Kirsten,
Ik kan daar zo helaas geen antwoord opgeven. Voeding en supplementen zijn maatwerk. Misschien is het een idee om een afspraak in te plannen voor een consult (vanwege Corona kan dit via Skype of FaceTime), zodat we samen op zoek kunnen gaan naar de oorzaak van jouw klachten en daar een behandelplan voor kunnen opstellen. Zomaar supplementen inzetten heeft geen zin, omdat je eerst moet weten waar je voedingstekorten zitten.
Mvg
Monique
Beste Monique,
ik trof toevallig je website met info over probiotica. Is er ook een bepaalde probiotica aan te raden voor reizigers naar de tropen? Ik hoop van je te horen. Groetjes, Ellen
Beste Ellen,
Bedankt voor je bericht. Excuus voor mijn late antwoord, maar ik was op vakantie. Je kunt voor de tropen als preventie het beste een breedspectrum probiotica nemen bijv. de Microbiol Platinum van Vitals. Deze komt bij TNO ook het beste uit de test.
Verder is het belangrijk om op het volgende te letten:
https://www.natuurdietisten.nl/buikklachten-reizen-tropen/
Mvg
Monique
Beste Monique,
Blijkens recentelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten (Utrechtse wetenschappers) wordt darmkanker soms veroorzaakt door een bepaalde E-colibacterie, als ik het verhaal tenminste goed heb begrepen. Wellicht zou daar door u aandacht aan geschonken kunnen worden? Zelf gebruik ik af en toe (met goed resultaat) Probactiol Duo, dat trouwens andere bacteriestammen bevat. Overigens suggereerde een kop in de Volkskrant, dat alle probiotica in principe gevaarlijk zouden kunnen zijn, maar dat geloof ik niet. Ik heb dat tenminste niet uit wat ik in de Volkskrant en in Trouw gelezen heb, kunnen opmaken.
Vriendelijke groet,
Aart
Beste Aart,
Bedankt voor je reactie.
Bedoel je dit onderzoek? https://www.trouw.nl/wetenschap/onderzoek-wijst-uit-e-coli-bacterie-kan-darmkanker-veroorzaken~b3170faa/?fbclid=IwAR29SprtXm5uOtD3Yw0ye7OIaC_QbARfp-37u0sAXZsydorQg1RCqyNkIfk
Men spreekt over een ‘vermoeden’. Mogelijk verbandhoudend. Er zijn tientallen verschillende E-coli stammen. Het onderzoek is verricht in het laboratorium en niet bij de mens zelf. De uitkomst kanker wordt ook bepaald door de interactie tussen verschillende bacteriën, al dan niet functionerend binnen het immuunsysteem van de darmen, voeding, endotoxinen, invloed van medicijnen enz. Niet één enkele bacteriestam. Probiotica is veilig na bijv. een antibioticakuur kun je een breed spectrum probiotica inzetten om de schade aan de darmflora enigszins te herstellen. Voor andere klachten (ingewikkelde klachten) is het belangrijk om te weten wat de conditie is van de darmen en welke stammen je in moet zetten om het probleem te verhelpen. Iedere stam heeft zijn functionaliteit. Hoe de conditie is van de darmen (de mate van disbalans) kun je uitzoeken via een darmmicrobioom ontlastingsonderzoek. Dit zijn zelftesten die thuis gedaan kunnen worden en geïnterpreteerd kunnen worden door een darmtherapeut. Mvg Monique
Beste Monique,
Bedankt voor je uitvoerige reactie. Inderdaad het artikel dat ik bedoelde. Hier een uitvoeriger artikel: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/onderzoek-gezonde-probiotica-bacil-verantwoordelijk-voor-veel-darmkanker~b93c0898/? Een supplement met E-colibacteriën is in Nederlandse webshops en fysieke winkels niet verkrijgbaar heb ik begrepen. En daar ik met Probactiol Duo goede resultaten heb bereikt, blijf ik daar maar mee doorgaan. “Mogelijk” sluit ook niet uit, dat E-colibacteriën bij zouden kunnen dragen aan darmkanker. Van die zelftest had ik nog niet gehoord, lijkt me erg nuttig bij hardnekkige darmproblemen.
M. vr. groet, Aart
Beste Aart,
Bedankt voor je bericht. Mijn collega’s van The Health Factory hebben een tegenreactie gegeven waar ik het mee eens ben. Hun reactie is:
Zo’n 10 procent van alle dikkedarmkanker – in ons land alleen al 1.400 gevallen per jaar – komt niet door pech of verkeerd eten, maar door darmbacteriën. Een van de verdachten is de bacteriestam ‘E. coli Nissle 1917’, op internet te koop als gezonde ‘probiotica’ voor onder meer baby’s.
Het betreft hier een stam E.Coli Nissle 1917, die wij niet verkopen, en op de NL markt niet eens leverbaar is, wel in Duitsland.
Zoals altijd zijn er weer studies pró en contra.
De aangehaalde studie staat er zelf niet bij.
Alleen vermeld: Clevers’ groep (Clever is de onderzoeker) kweekte kleine stukjes darmweefsel, ‘organoïden’, en gebruikte die vijf maanden als onderdak voor E. coli’s met en zonder colibactine. In de stukjes darmweefsel mét colibactine-producerende bacteriën ontstonden tumoren, met herkenbare ‘bijtafdruk’ van colibactine in het dna.
Onbekend: Waren er antioxidanten, mineralen, vitaminen, andere probiotica? In het lichaam heerst evenwicht doordat stoffen elkaar remmen of activeren. Een steriele situatie geeft geen goed beeld.
Genoeg vragen dus om dit onderzoek niet zo maar naar de menselijke situatie te kunnen kopiëren.
Meer info E.coli stammen
Escherichia coli (E.Coli) is een gunstige darmbacterie die behoort tot de familie Enterobacteriaceae. E.coli’s maken net als andere gunstige bacteriën antibacteriële bacteriocines, kleine eiwitjes die andere soorten afremmen. Er zijn ook schadelijke coli-varianten die darminfecties en blaasontstekingen kunnen veroorzaken. Een coli-infectie kun je oplopen door contact met besmet water en voedsel.
Tot dezelfde Enterobacteriaceae familie behoren ook de potentieel schadelijke bacteriesoorten zoals Salmonella, Shigella en Klebsiella spp. Deze bacteriën zijn in zeer kleine hoeveelheden aanwezig. Een daling van gunstige E.coli gaat regelmatig gepaard met een toename van de schadelijke soorten.
Mvg
Monique
Beste Monique,
Je adviseert Vitals boven Bio-Kult. Een hoogleraar Genetica heeft mij probiotica geadviseerd met veel vers hillende stammen, waarmee ik uit kwam bij Bio-Kult met 14 stammen. Vitals hedft 1-3 stammen, voor mij onvoldoende. Ik heb darmproblemen, allergie en eczeem. Bio-Kult geeft bij mij in combinatie met eens per week insmeren met wolvet (van Noordkroon) goede resultaten. Kun je mij een link naar de wetenschappelijke publicatie geven waaruit blijkt dat probiotica van Bio-Kult het spijverteringskanaal niet overleven?
Beste Jan,
Ik kan het wetenschappelijk onderzoek dat Bio-Kult niet zo heel erg goed uit de probiotica test komt, niet meer zo snel terugvinden. Ik wil er ook niet teveel aandacht meer aan besteden, aangezien je tevreden bent met het resultaat van Bio-Kult en dan is er geen reden om te wisselen van probiotica. Vitals is een kwalitatief beter merk wat geen allergenen bevat. Bio-Kult bevat sporen van melk en soja wat niet voor iedereen gunstig uitpakt. Darmproblemen, allergie en eczeem hebben een oorzaak. Misschien is het een idee om een keer een darmmicrobioom ontlastingsonderzoek te doen om te kijken wat de conditie is van je darmen. Bij een probiotica is het belangrijk dat je juist die darmbacteriën aanvult die niet voldoende aanwezig zijn en het milieu van de darmen verbeterd, zodat deze darmbacteriën ook in aantallen kunnen toenemen en aanwezig blijven. Meten is weten, zo maar een probiotica slikken is niet altijd voldoende om van alle klachten af te komen.
Mvg
Monique
Hoi Monique,
Dank voor het uitgebreidde artikel.
Ik heb last van plakpoep en soms krampen bij het ontlasten. Verder eet ik gezond en zo veel mogelijk biologisch. Ik drink voldoende en heb geen stress.
Zou de probiotica van Vitals wellicht kunnen helpen voor een betere darmflora?
Ik hoor het graag.
Groetjes
Beste Dian,
Je kunt de probiotica van Vitals proberen, maar ik ben bang dat het niet of niet voldoende gaat helpen, omdat plakpoep duidt op een slechte vetvertering. Ik zou een ontlastingsonderzoek (=zelfthuistest) overwegen.
Zie de link: https://www.natuurdietisten.nl/zelftesten/laboratorium-ontlasting-zelfstesten/
Via deze link kun je lezen hoe belangrijk een goede vertering is https://www.natuurdietisten.nl/kenniscentrum/darmen-natuurvoeding/zwakke-vertering-symptomen/
Mocht je het willen proberen dan kun je deze het beste nemen, omdat deze ook het beste uit de test van TNO komt.
https://www.vitals.nl/producten/probiotica/microbiol-platinum
of anders deze https://www.vitals.nl/producten/probiotica/microbiol-trio-platinum
De laatste is duurder, omdat er meer verschillende stammen in zitten.
Wanneer je het rechtstreeks bij http://www.vitals.nl besteld dan kun je mijn actiecode:’iwaarde’ (kleine letters) gebruiken. Deze geeft recht op 15% korting.
Mocht je voor een ontlastingsonderzoek gaan en daar meer informatie over willen hebben dan kun je contact met me opnemen.
Mvg
Monique
Monique, wat een enorm leerzame inhoud over probiotica. Dank voor al je werk.
Ik was op zoek naar bijwerkingen van probiotica. Mijn acupuncturist heeft L-Glutomine en Vitals Microbiol trio platinum geadviseerd. We zijn alleen zo moe.
Goedemorgen Angelique,
Dank je wel voor je compliment !
Wat is er allemaal gedaan voordat L-glutamine en Micro Trio Platinum is ingezet?
Belangrijk is om eerst te onderzoeken waar de oorzaak ligt van je klachten.
Deze supplementen zet je pas in aan het einde van de behandeling wanneer de darmen weer goed werken (wanneer de vertering goed gaat, voedingsstoffen
weer goed opgenomen worden enz. enz.)
Probiotica kan namelijk ook de slechte bacteriën voeden en dat wil je niet.
Mvg
Monique
Dag Monique,
Ik heb een laag weerstand en last van schimmelinfecties. Ik word snel verkouden ook. Verder heb ik spastische darmen en weinig energie. Welke probiotica kan ik het beste gebruiken en welke merk adviseer je?
Goedemorgen,
Bedankt voor je bericht. Helaas kan ik je geen goed advies geven, omdat ik moet weten wat er in je darmen aan de hand is en welke bacteriesoorten je tekort hebt. Je zou een probiotica kuur kunnen proberen, maar gezien de ernst van de klachten (schimmelinfecties e.d.) verwacht ik niet dat het je afdoende zal helpen. Je moet nl. een darmmilieu hebben en/of creëren (zonder schimmels) waarop de bacteriën blijvende koloniën kunnen vormen, zodat je er ook blijvend effect van zal hebben, zodra je met de probiotica stopt. Wanneer het darmmilieu niet goed is dan kun je je leven lang probiotica blijven slikken en is het symptoombestrijding waarbij je de oorzaak niet aanpakt. Wil je echt wat doen dan zou ik een darmmicrobioom ontlastingsonderzoek adviseren (dat kan via mij of een collega darmtherapeut gedaan worden) om de onbalans in je darmen te herstellen. Mocht je dat niet willen dan kun je de probiotica van Vitals 3 maanden proberen. Dit zijn de Microbiol Platinum of de Microbiol Trio Platinum (heeft nog meer stammen). Wanneer je ze online besteld via http://www.vitals.nl en mijn actiecode: iwaarde (kleine letters) gebruikt, dan ontvang je 15% korting.
Mvg
Monique
Hallo monique
Een berichtje uit frankrijk. Ik ben herstellende van corona en dat herstellende neemt al 5 maanden in beslag. Voorheen gewoon gezond en sportief maar nu helaas heel weinig activiteit. Geen darmproblemen wel een tong schimmel gehad 4 maanden geleden maar nu niet meer. Alleen de vermoeidheid en de lage weerstand. Ik heb echinacea geslikt en merkte vooruitgang maar dat kun je niet blijven slikken dus opnzoek naar goede probiotica om de immuniteit op te krikken voor het winter wordt en eventueel het herstel te bespoedigen na het virus corona. Heb je een voorstel welke ik kan nemen en hoelang je die mag slikken ?
Hallo Mitzy,
Bedankt voor je bericht. Helaas kan ik je geen goed advies geven op afstand. Ik weet nl. niet welke bacteriesoorten je nodig hebt ofwel tekort hebt in je lichaam en wat er verder allemaal speelt. Je zou een probiotica kuur kunnen proberen, maar gezien de ernst van de klachten (restklachten Corona waaronder vermoeidheid enz.) verwacht ik niet dat het afdoende is. Wanneer je darmmilieu niet goed is dan kun je je leven lang probiotica blijven slikken en is het symptoombestrijding waarbij je de oorzaak niet aanpakt. Ik zou adviseren om een consult in te plannen wanneer je weer terug bent, zodat we naar het gehele plaatje kunnen kijken. Ik kan dan ook kijken waar de antidepressiva die je gebruikt (er zijn er heel veel met verschillende bijwerkingen en interacties) interactie op heeft. Mocht je daar geen behoefte aan hebben dan zou je de probiotica van Vitals kunnen proberen voor bijv. 3 maanden en voor voor informatie over interacties in de bijsluiter van je antidepressivum kijken. Dit zijn de Microbiol Platinum of de Microbiol Trio Platinum (heeft nog meer stammen). Wanneer je ze online besteld via http://www.vitals.nl en mijn actiecode: iwaarde (kleine letters) gebruikt, dan ontvang je 15% korting op de aankoopprijs. Veel succes!
Mvg
Monique
Hoi Monique, wat een heerlijk overzichtelijk artikel, dankjewel!
Wat me alleen zeer verbaasd is dat je schrijft dat Kraanwater een ‘probiotica killer’, hoe komt dit? En wat is dan het alternatief, thee, gefilterd water?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes Marieke
Hallo Marieke,
Dank je wel voor je compliment.
In kraanwater zitten zware metalen, medicijnresten enz. Een alternatief is inderdaad gefilterd water of bronwater (in glazen fles).
Mvg
Monique
Dag Monique, bedankt voor je vlotte reactie.
Wat adviseer je om kraanwater te filteren? Want als ik ga zoeken vind ik van alles; van een waterkan met koolstoffilter (maar die schijnt geen medicijnresten te kunnen verwijderen) tot een soort magneet die je om de waterleiding doet tot aan een compleet waterzuiverings apparaat voor op het aanrecht.
Kortom verwarring allom.
Welke adviseer je zelf?
Alvast super bedankt voor het antwoord want er zijn veel tegenstrijdige berichten over.
Hallo Marieke,
Ik ben niet gespecialiseerd in waterfilters/waterzuiveringsinstallaties e.d.
Wel zou ik gaan voor een apparaat die medicijnresten verwijderd.
Misschien heb je iets aan de uitleg in deze artikelen:
https://www.natuurdietisten.nl/water-diverse-functies/
https://www.natuurdietisten.nl/water-beste-energiedrankje/
https://www.ahealthylife.nl/waterfilters-weg-met-vervuild-drinkwater/
Anders naar een winkel gaan die hierin gespecialiseerd is en goede uitleg kan geven.
Veel succes
Mvg
Monique
Ik heb een lichte antidepressiva en herstellende van corona. Verder geen lichamelijke klachten dan alleen die vermoeidheid en gebrek aan energie. Geen darmklachten of verteringsklachten. Wel wil ik probiotica gebruiken om mijn weerstand te verhogen. Maar heeft probiotica invloed met antidepressiva? Kan ik probiotica veilig gebruiken?
Hallo Mitzy,
Ik heb je antwoord in het voorgaande bericht verwerkt.
Mvg
Monique
Beste Monique,
Aan het einde van een reeks chemokuren tegen borstkanker werd me duidelijk dat brij-ontlasting (met een toefje slijm erop) een constante factor was geworden. In het hele therapie traject ben ik veel afgevallen. Ik zit nog op een juist BMI, maar wil niet nog verder onderuit. Want de chemo was weliswaar sinds half april klaar, toch was er half augustus weer 2,5 kilo af. Daarbij kreeg ik een terugval in slechte smaak Kan ook aan de antihormoonkuur liggen die ik moet nemen, en misschien is het ook wel die antihormoonkuur die voor deze halfbakken spijsvertering zorgt. Overigens is het geen diarree en hoef ik maar 1x per dag. Met de oncologe besloten vier á vijf weken te stoppen om te kijken of er dan iets verandert. Had ook stemmingswisselingen namelijk.
Na ruim twee weken zie ik aarzelend een positieve verandering (ene dag meer stevigheid, dan weer drie dagen terugval, vijfde dag ietsje meer stevigheid etc). Sinds een dikke week gebruik ik ook Lactophar. maar het is dus allemaal zo aarzelend..
Paar vragen:
Mijn oncologe zegt dat ze in haar praktijk weinig patiënten tegenkomt met spijsverteringsklachten veroorzaakt door antihormoonkuur (tamoxifen). Wel erkent ze dat het een zeer zeldzame bijwerking kan zijn. Komt u in uw praktijk wel eens e-xkankerpatiënten tegen die last hebben van hun antihormoonkuur? Of de chemo, nadat die klaar was?
Is Lactophar okay voor zover er wat over te zeggen valt? En begrijp ik nu goed dat ik eigenlijk zoiets misschien maar een maandje moet doen, en niet bv een half jaar?
Vriendelijke groet,
Nora van Dam
Beste Nora,
Bedankt voor je bericht. Helaas kan ik geen antwoord geven op je vragen, omdat ik geen kankerpatiënten behandel. Daar ben ik niet in gespecialiseerd.
Ik doe ook geen uitspraken over supplementen zonder het dossier van iemand te kennen. Supplementen kunnen interacties aangaan met andere supplementen en/of medicatie.
Mvg
Monique
Beste Monique,
Ah jammer. Dank je wel.
Vriendelijke groet,
Nora
Na maandelang met vervelende klachten rond te hebben gelopen blijkt dat ik de helicobacter pylori in mijn maag heb. Krijg nu een zware anitbioticakuur. Kan jij mij adviseren welke probiotica ik hierbij kan nemen ? Er zijn zoveel soorten dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Alvast bedankt
Hallo Nathalie,
Je kunt het beste een breed spectrum probiotica nemen. Vitals heeft een erg goede: de Microbiol Trio Platinum met 15 miljard levende bacteriën van 3 belangrijke stammen. Deze is online te bestellen via deze link: https://www.vitals.nl/producten/probiotica/microbiol-trio-platinum
Wanneer je bij het afrekenen in het vakje ‘actiecode’ mijn code: iwaarde (met kleine letters) invult, krijg je 15% korting. De dosering is 1 capsule per dag met water innemen bij een maaltijd. Tijdens gebruik van een antibioticum is het aan te raden minimaal 2 uur te laten tussen de inname van Microbiol Trio Platinum en het antibioticum. Ik zou 2 potten bestellen, omdat het belangrijk is om dit een tijdje door te slikken. Ik zou zeggen zeker 3 tot 4 maanden.
Veel succes!
Mvg
Monique
Dankjewel voor je advies. Ik ga probiotica meteen bestellen. Groetjes en fijne avond.
.Goededag Monique van Iwaarde ,
Dank voor de heldere informatie op uw website.
Na een antibioticakuur van van ca. 10 dagen lijken mijn darmen/eetlust/smaak/spijsvertering, van slag.
Lijkt het u goed om naast mijn fruit,groenten, kefirjoghurt en tempeh voeding, een probiotica erbij
gaan te gaan nemen en zoja, welke lijkt u het meest geschikt?
Met vriendelijke groet,
Peter drenth
Goedemorgen Peter,
Bedankt voor uw bericht. Helaas kan ik u geen goed advies geven op afstand. Ik weet nl. niet welke bacteriesoorten u nodig heeft ofwel tekort heeft na de antibioticakuur en wat er verder allemaal speelt in uw darmen (spijsvertering). U zou een probioticakuur kunnen proberen, maar ik weet niet of dit afdoende helpt. Wanneer het darmmilieu niet in balans is dan kunt u nl. uw leven lang probiotica blijven slikken en dat is symptoombestrijding, omdat de oorzaak daarmee niet wordt aangepakt. Ik zou u adviseren om een consult in te plannen, zodat ik naar het gehele klachtenbeeld kan kijken in combinatie met uw eet en leefpatroon. Mocht u daar geen behoefte aan hebben dan zou u een breedspectrum probiotica van het merk Vitals kunnen proberen voor bijv. 3 tot 4 maanden. Dit is de Microbiol Platinum of de Microbiol Trio Platinum (deze heeft nog meer stammen dan de eerstgenoemde). Wanneer u deze online besteld via http://www.vitals.nl en bij het afrekenen mijn actiecode: iwaarde (kleine letters) gebruikt, dan ontvangt u 15% korting op de aankoopprijs. Veel succes!
Mvg
Monique
Beste Monique , hartelijk dan voor uw reactie.
Ik ga over eea nadenken.
Vriendelijke groet
Peter
Beste,
Bestaat er een probiotica tegen slechte adem?
Ik heb een test laten doen in uz Leuven en is sprake van halitose.
Ik heb mondwater, tandpasta voorgeschreven gekregen.
Flossen en tongschraper deed ik zelf al.
Maar helaas de slechte adem blijft!
Ik heb al zoveel mondwaters, tandpasta’s, Spray’s… geprobeerd, maar niets heeft geholpen.
Tandarts zegt dat mondhygiëne ok is, dus daar ligt het ook niet aan.
Ik ben einde raad en vraag of u mij kan helpen?
Goedemorgen Saadia,
Bedankt voor uw email. Het hoeft ook niet uit de mond te komen, maar het kan ook andere oorzaken hebben (bijv. voedingstekorten, Helico B. bacterie enz.). Lees hier meer over in dit artikel. https://www.natuurdietisten.nl/slechte-adem-halitose/
U zou een afspraak kunnen maken, zodat we hier samen naar kunnen kijken.
Mvg
Monique
Ik heb al een jaar last van terugkerende vaginale schimmelinfecties. Alles al geprobeerd maar niks helpt.
Welke probiotics kan ik het beste nemen?
Groet Michelle
Bedankt voor uw bericht. Helaas kan ik u geen goed advies geven op afstand. Ik weet nl. niet wat er verder allemaal speelt. Een vaginale schimmelinfectie staat nl. nooit op zichzelf. Heeft u uw voeding aangepast via een deskundige en naar andere klachten gekeken (hormonaal, Candida enz.) Lees hier meer over in deze artikelen: https://www.natuurdietisten.nl/voeding-vaginale-candida-infecties/
https://www.natuurdietisten.nl/verzorging-vaginale-flora/ en https://www.natuurdietisten.nl/invloed-voeding-en-microbiotica-bacteriele-vaginose/
Ik zou u daarom adviseren om een consult in te plannen, zodat ik we naar uw klachtenbeeld kunnen kijken in combinatie met uw eet en leefpatroon. Mocht u daar geen behoefte aan hebben dan zou u Symbiovag (vaginale zetpillen) kunnen proberen van het merk Biotics: 1 zetpil per dag. In de verpakking zitten 5 zetpillen. Wanneer u deze online besteld via https://www.energeticanatura.com/nl-nl/producten/symbiovag en bij het afrekenen mijn adviescode: 0350703 gebruikt, dan ontvangt u 10% korting op de aankoopprijs. Helpt dit niet afdoende dan weet u in ieder geval dat er meer aan de hand is.
M.v.g. Monique
Hey Monique,
Ik heb een vraagje voor je! Door aangepast dieet ben ik steeds meer last beginnen krijgen van mijn darmen, waardoor ik aan het denken ben om inderdaad een supplement van probiotica te nemen zoals je hier aanraadt, maar ik kan door de bomen het bos niet meer zien. Er is zoveel aanbod, en ik kan maar niet bepalen welke de beste is. Wat denk jij van deze van Flinndal? https://www.flinndal.nl/stoelgang-en-spijsvertering/probiotica-forte Deze is voorlopig mijn favoriete omdat een vriendin van me hem ook slikt, maar ik hoor graag de mening van iemand die er wat meer van kent als ik!
Ik kijk uit naar je antwoord!
Wendy
Goedemorgen Wendy,
Bedankt voor je bericht. Helaas kan ik je hier geen goed advies geven.
Ik zou je adviseren om een consult in te plannen. Mocht je daar geen behoefte aan hebben dan zou je de probiotica kunnen proberen die je gekocht hebt. Ik ben zelf geen voorstander van het merk Flinndal. Probiotica zet je bijv. een aantal maanden in na een antibioticakuur om de balans aan goede bacteriën te herstellen, maar niet wanneer er al veel meer aan de hand is. Dan kun je beter de oorzaak aan gaan pakken.
Mvg
Monique van Iwaarde
Hoi Monique,
Kan ik 2 verschillende probiotica om de dag afwisselen?
Goedemorgen Jose,
Bedankt voor je email. Helaas kan ik je hier geen goed advies geven.
Ik zou je adviseren om een consult in te plannen dan kan ik ook naar je klachtenbeeld kijken. Mocht je daar geen behoefte aan hebben dan zou je deze vraag kunnen stellen aan de winkel waar je het gekocht hebt of het gewoon kunnen proberen.
Mvg
Monique Van Iwaarde
Goedemiddag Monique
ik heb gezocht op orthomoleculair zwanger
en daar werd geadviseerd om een pre en probiotica 1 maal daags 2 x 10 kve [cfu] van veel verschillende stammen aangeraden .Welk merk zou u mij willen adviseren
Mvg Debby
Hallo Debby,
De Microbiol Trio Platinum is een kwalitatief goede probiotica (heeft 3 superieure stammen) en guarboonvezels (prebiotica) van hetzelfde merk.
De guarboonvezels zijn eind juli pas weer verkrijgbaar. Wanneer je deze supplementen online besteld op http://www.vitals.nl en in het vakje actiecode de code iwaarde (kleine letters) invoert dan ontvang je 15% korting.
Mvg
Monique
Hallo Monique,
Ivm colitis ulcerosa wil ik een probiotica gebruiken. Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat de S. Boulardii tot op heden een positief effect kan hebben. Bij een pouch wordt dan weer VSL#3 aangeraden.
Ik gebruik op dit moment Imutis, maar vind ik behoorlijk aan de prijs.
Daarnaast is mij ook niet duidelijk in hoeverre een probioticum veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.
Mijn vragen; is jou bekend of S. Boulardii veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap?
En is er een meer betaalbaar probioticum met deze cultuur er in?
Alvast bedankt!
Hallo Eef,
Bedankt voor je email.
Ik geef liever geen adviezen zonder iemand gezien te hebben in mijn praktijk.
Probiotica is net als voeding en andere suppletie maatwerk is.
Het is belangrijk om te weten welke bacteriesoorten er uit balans zijn in je darmen. Om toch een antwoord te geven op de vragen die je nu gesteld hebt:
1) Het gebruik van S. Boulardii wordt afgeraden tijdens zwangerschap en de periode dat er borstvoeding wordt gegeven.
2) Lamberts heeft een kwalitatief goede en betrouwbare. Te bestellen via deze link: https://www.yours-healthcare.nl/index.php?route=product/product&product_id=879061 Wanneer je bij online bestellen in het vakje verzilver mijn kortingsbon: iwaarde05! (let op het uitroepteken hoort erbij) invult, ontvang je een 10% korting.
Mvg
Monique