Monique van Iwaarde 
Natuurdiëtist & Orthomoleculair therapeut


Wat betekent orthomoleculaire geneeskunde?

Orthomoleculaire geneeskunde is een nieuwe vorm van geneeskunde die, in tegenstelling tot de de reguliere geneeskunde, natuurlijke middelen gebruikt bij de behandeling. Een reguliere behandeling kan daarom, in bijna alle gevallen, worden aangevuld met een orthomoleculaire behandeling. Daarom wordt deze geneeskunde ook vaak complementaire geneeskunde genoemd.

De term “orthomoleculair” werd voor het eerst gebruikt in 1968, door professor Linus Pauling. Orthos komt uit het Grieks en betekent: juist, goed, gezond. “Moleculair” is een ander woord voor “molecuul”. Dus orthomoleculaire geneeskunde betekent geneeskunde met goede moleculen, genezing met behulp van natuurlijke stoffen. 

Orthomoleculaire stoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren, sporenelementen en bioactieve stoffen, komen van nature in voeding voor. Ze zijn onmisbaar als beschermers van onze gezondheid. In de orthomoleculaire voedingsleer streeft men ernaar iedereen die voedingsstoffen te geven die nodig zijn, aangepast aan leeftijd, klachten, voorgeschiedenis en persoonlijke situatie. In een orthomoleculair advies vormen de richtlijnen en voedingsnormen van de Nederlandse Gezondheidsraad het uitgangspunt.

Er wordt uitgegaan van het gebruik van een pure, natuurlijke en onbewerkte voeding. Deze voeding is rijk aan bouwstoffen en arm aan onnodige toevoegingen. De basis is een goede voeding, eventueel aangevuld met supplementen en/of een leefstijladvies.


Ortho moleculair
Optimaal de moleculen


Voor meer informatie kunt u onderstaand filmpje bekijken: