Monique van Iwaarde 
Natuurdiëtist & Orthomoleculair therapeut


Werkervaring


Vanaf 2015 werk ik in mijn eigen praktijk als vrijgevestigde natuurdiëtist & orthomoleculair therapeut.


Tijdens mijn opleiding Voeding & Diëtetiek (2010 t/m 2014) aan de Haagse Hogeschool heb ik ervaring opgedaan in zowel binnen- als buitenland.


Praktijk Gottswaal/Natuur Diëtisten Nederland (NDN) in Zuid Scharwoude (NH)

In 2014 heb ik 6 maanden stage gelopen bij Marijke de Waal Malefijt van natuurgeneeskundige Praktijk Gottswaal in Zuid Scharwoude. Marijke is bekend als oprichtster van het collectief Natuur Diëtisten Nederland en schrijfster van vele boeken.

Tijdens mijn stage heb ik geleerd om gezondheidsproblemen vanuit drie energiesystemen te benaderen namelijk die van de lever (ontgifting), de bijnieren (de accu ofwel reserve- en activerende energie) en het maagdarmkanaal (de spijsvertering). De balans tussen deze systemen kan hersteld worden door voeding als medicijn te gebruiken en te vertrouwen op het zelfherstellende vermogen van het lichaam. 

Verder heb ik me bezig gehouden met het interpreteren van verschillende laboratoriumuitslagen (bloed, speeksel, ontlasting, haaranalyse, vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren) aan de hand van de referentiewaarden om deze vervolgens naar de cliënt toe te vertalen in een advies. Ik heb persoonlijke voedingsadviezen gemaakt rekeninghoudend met bijv. allergieën, voedselintoleranties, spijsverterings-problemen, bereidingswijze, voedselcombinaties enz.

Wanneer het eetpatroon niet voldoende voedingsstoffen oplevert dan kunnen er voedingssupplementen geadviseerd worden waarbij er gekeken wordt naar de ingrediënten en de interacties die deze kunnen hebben met andere medicijnen.

Tot slot heb ik artikelen geschreven voor de website van Natuur Diëtisten Nederland. Dit doe ik nog steeds. Vanaf 2014 maak ik deel uit het redactieteam.

Villa Ticca in Quito en Peguche in Ecuador (Zuid Amerika)

In 2012 heb ik 6 maanden stage gelopen bij Villa Ticca in Ecuador. Dit is een kinderdagverblijf met een vestiging in de hoofdstad Quito en Peguche; een indianendorp. 

In Villa Ticca worden dagelijks meer dan 100 kansarme kinderen opgevangen. Voor beide vestigingen heb ik weekmenu’s gemaakt en workshops gegeven over diverse onderwerpen zoals gezonde voeding, suiker en tandbederf, hygiëne enz. aan de leerkrachten en de ouders van de kinderen.

Meer dan de helft van de bevolking in Ecuador leeft onder de armoedegrens. Veel kinderen zijn chronisch ondervoed.

Het was een hele uitdaging om de ouders bruikbare adviezen te kunnen geven, terwijl ze maar een paar dollar per week te besteden hebben aan voeding voor het hele gezin.

Villa Ticca: https://www.villaticca.nl/nl/