Monique van Iwaarde 
Natuurdiëtist & Orthomoleculair therapeut

Spagyriek: alchemistische geneeskunde

Spagyriek is een oude vorm van kruidengeneeskunde die is ontstaan in de 16e eeuw. Het is een vorm van alchemie waarbij planten worden gebruikt voor genezing en het bereiden van medicijnen.


Het woord Spagyriek komt van het Griekse woord ‘spaõ’ wat ‘uit elkaar halen’ betekent en het Griekse woord ‘ageirõ’ met de betekenis ‘samenvoegen’. Spagyriek duidt op het productieproces waarbij plantaardige stoffen worden gescheiden, gezuiverd en weer samengevoegd om een geneeskrachtige tinctuur te verkrijgen. Deze methode wordt gebruikt om het maximale potentieel van de planten te benutten en om hun geneeskracht te versterken.

De essences hebben door deze bereidingswijze niet alleen de werking van Phyto-, Aroma-, Etherische oliën en Bachremedie, maar ook de energetisch werking van Homeopathische producten. Ook het fysieke deel van de plant bevindt zich in de essence; de mineralen en sporenelementen zoals die ook aangetroffen worden in Schüssler zouten.

Spagyriek wordt in Duitsland en Zwitserland al heel lang gebruikt. In Nederland sinds 2000, maar vanwege de positieve ervaringen krijgt het steeds meer naamsbekendheid. Het wordt geproduceerd in Duitsland volgens de officiële farmacopea van het “HAB” (Homeopatisch Arzenei Buch).

Bij Spagyriek wordt uitgegaan van een holistische zienswijze. Het richt zich op de klachten die je in je lichaam ervaart, maar dringt ook door tot de diepere lagen van je geest en je ziel waardoor transformatie op verschillende niveaus plaatsvindt. In deze diepere lagen ligt vaak de kern van het probleem. Pas wanneer je je er bewust van bent van waar de blokkade is ontstaan, kun je het helen en transformeren. Het Spagyrische middel brengt dit aan de oppervlakte, zodat er weer balans kan ontstaan.

Het assortiment van Spagyrische essences bestaat op dit moment uit 114 losse essences. Jaarlijks wordt dit uitgebreid met weer een nieuwe essence(s). De essences zijn verkrijgbaar in druppels in een flesje met een pipetje van 30, 50 en 100 ml.


Bronnen:
www.despagyriekapotheek.nl
www.phylak.de

Spagyriek kan niet gezien worden als vervanging van reguliere geneesmiddelen. Het kan wel worden ingezet als complementair middel bij reguliere behandelingen.Hier kunt u content plaatsen.